Влизат в сила новите санкции срещу Русия

12 септември 2014 - 09:31 |   Прочетена (938) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Новата серия европейски санкции срещу Русия влиза в сила от днес. До края на месеца обаче ще бъде направена подробна оценка дали се спазват примирието и прекратяването на огъня. В зависимост от това, в много кратки срокове може да бъде взето решение за промяна или прекратяване на действието на всички рестриктивни мерки или на част от тях, предава БНР.

От своя страна, руското външно министерство съобщи, че страната ще отговори на новите европейски санкции с контрамерки, които ще бъдат съизмерими с нанесените от тях икономически загуби.

Санкциите ще ограничат допълнително възможностите на руски банки и други финансови институции да получават финансиране от европейските капиталови пазари, като сега подобна мярка се въвежда и за водещи руски отбранителни и петролни компании.

Ще бъдат забранени и определени услуги, свързани с руската петролна индустрия, които засягат шистовия, дълбоководния и арктическия добив на петрол. Стоки с двойно предназначение няма да може да се изнасят не само към фирми от военно-промишления комплекс на Руската федерация, но и към някои компании с изцяло цивилен предмет на дейност.

Едновременно с това за още 24 души ще бъде издадена забрана за пътуване в ЕС, а активите им ще бъдат замразени. Очаква се сред тях да има руски политици и олигарси, както и сепаратистки лидери от Източна Украйна. Списъкът с имената им ще бъде публикуван в официалния вестник на ЕС, както и пакета с новите икономически санкции, след което те ще влязат в сила.

От европейските институции на този етап отказват всякакъв коментар за възможните ответни мерки, за които предупредиха властите в Москва.

Съединените щати също ще обявят днес нови наказателни мерки срещу Русия, заради действията й в Източна Украйна. Според агенция Ройтерс, Вашингтон ще намали още повече достъпа на най-големите руски банки до американски капитали и ще ореже инвестициите в проучванията за петрол в Арктика. Президентът Барак Обама обяви, че санкциите ще увеличат политическата изолация на Русия, както и икономическите й разходи.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »