Канада обвини Русия в провокация срещу нейна фрегата в Черно море

09 септември 2014 - 13:03 |   Прочетена (1051) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Руски самолет е кръжал над кораб на канадския военноморски флот в Черно море, съобщи министърът на отбраната на Канада Робърт Никълсън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В изявлението се посочва, че на 7 септември в акваторията на Черно море руски самолет е кръжил над фрегатата на Кралския военноморски флот на Канада „Торонто”, 

„Той не е застрашавал сигурността на кораба, но такива действия са били излишна провокация и биха могли да доведат до допълнителна ескалация на напрежението”, каза Никълсън и добави, че Канада и нейните съюзници призовават Русия да прекрати своите „безразсъдни действия”. Министърът напомни, че канадският боен кораб се намира в Черно море, където участва в учения на НАТО. 

Русия реагира на обвиненията незабавно:

"Екипажите на руските самолети Су-24 и Ан-26 на руските ВВС в хода на планов полет над Черно море прелетяха над района на канадския кораб "Торонто", но не са го доближили", заяви ген. Игор Конашенков от руското военно министерство.

"Маршрутът на полета на самолетите на ВВС е преминавал през район, където се е намирал корабът на канадските ВМС "Торонто" без извършване на доближаване с чуждестранния военен съд", добави генералът.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »