Гърция е постигнала първичен бюджетен излишък от 2.3 млрд. евро

21 август 2014 - 15:54 |   Прочетена (1062) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Гърция е постигнала първичен бюджетен излишък от 2.3 млрд. евро за първите седем месеца на тази година. За същия период на 2013 г. бюджетният излишък на Гърция е бил 2.5 млрд. евро, сочат окончателни данни, цитирани днес от вестник "Вима" и БТА.

Над заложената бюджетна цел с 555 милиона евро са нараснали приходите от подоходния данък на физическите лица. По-добре от очакванията са и постъпленията и от другите данъци.

В сравнение с първите седем месеца на 2013 г. бюджетните разходи са намалели с 2.29 млрд. евро.

Разходите от бюджета за държавни инвестиции са били в размер на 2.9 млрд. евро и са се увеличили с 247 милиона евро спрямо заложената цел и с 845 млн. евро в сравнение със седемте месеца на 2013 г. Приходите в бюджета от държавни инвестиции са възлезли на 3.2 млрд. евро и са нараснали с 200 млн. евро спрямо първоначално поставената цел.

Междувременно осигурителните фондове и каси в Гърция предупредиха, че по време на кризата дълговете към тях са скочили главоломно, съобщи вестник "Елефтеротипия".

Само в държавния осигурителен фонд ИКА дълговете са достигнали 8.5 млрд. евро от 5.2 млрд. евро през 2009 г., а в организацията по осигуряване на упражняващите свободни професии тези дългове възлизат на 9.1 млрд. евро от 3.5 млрд. евро преди пет години.

Дупката в приходите на касите вече надхвърляла 11 млрд. евро, като всеки месец тя все повече растяла и според изданието се очертавало мрачно бъдеще за пенсии, помощи и други плащания, извършвани от тези институции.

Лекари предупреждават, че здравеопазването е извън релси и че ситуацията в болниците е крайно тревожна заради недостига на средства в здравната каса.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »