Испания вече е с нов крал

19 юни 2014 - 09:30 |   Прочетена (662) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В полунощ испанско време /1 ч. българско време/ испанският престолонаследник принц Фелипе стана новият испански крал Фелипе Шести, предадоха световните агенции.

По-късно днес крал Фелипе Шести ще положи клетва като монарх на Испания и ще се възкачи на престола след 38-годишното властване на баща си крал Хуан Карлос, който на 2 юни обяви, че абдикира, предаде Франс прес.

Церемонията ще протече без присъствието на чужди гости и ще бъде скромна, тъй като се провежда във време на криза. Испанският кралски двор е решил тя да бъде по белгийски модел, като тази по възкачването на престола на белгийския крал Филип, тоест семпла, светска, но с активното участие на обикновените граждани.

Днес в пълна военна униформа, носейки червения пояс на генерал капитан на испанските въоръжени сили, който ще получи тази сутрин от баща си, Фелипе Шести ще се възкачи на престола на 46-годишна възраст, след като положи клетва, в която ще обещае да изпълнява разпоредбите на конституция от 1978 г.

На церемонията в парламента в присъствието на испанските депутати и сенатори, крал Фелипе Шести ще увери сънародниците си, че ще изпълнява предано задълженията си, ще бди за спазването на конституцията и законите, за зачитането на човешките права и на правата на автономните области. После Фелипе Шести ще произнесе първата си голяма реч като крал.

Големият отсъстващ от тази церемония обаче ще бъде досегашният крал Хуан Карлос. Това е негово лично решение, поясни кралският двор. Хуан Карлос е решил така, за да може да се подчертае важността на ролята, която ще играе Фелипе Шести отсега нататък.

На церемонията по полагането на клетвата в Конгреса на депутатите /долната камара на парламента/ Фелипе Шести ще бъде придружаван от съпругата си Летисия и от двете си дъщери Леонор, на 8 години и София, на 7 години.

След церемонията крал Фелипе Шести ще присъства на военен парад, после с кола заедно със семейството си ще премине през центъра на Мадрид до площад "Пласа де Ориенте", разположен между кралския дворец и кралския театър. От централния балкон на двореца Фелипе Шести и Летисия заедно с Хуан Карлос и съпругата му София ще приветстват множеството.

На приема в кралския дворец са поканени 2000 гости и чуждестранни посланици.

На днешните церемонии няма да присъства и инфантата Кристина, сестрата на новия крал. Нейното име беше забъркано в корупционен скандал заедно със съпруга й Иняки Урдангарин.

В началото на юли крал Фелипе Шести и кралица Летисия ще заминат на обиколка из Испания, а после в чужбина. Очаква се те да посетят Франция, Португалия и Мароко. Новият крал на Испания ще има трудната задача да обнови дискредитираната монархия и да запази националното единство, на фона на искането на Каталония да обяви независимост.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »