Испания е реализирала рекорден износ през миналата година

21 февруари 2014 - 13:50 |   Прочетена (561) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Испанските власти потвърдиха, че страната е изживяла истински експортен бум през миналата година, като се надяват представянето да се повтори и през 2014 и да помогне за възстановяването на икономиката.

Заместник – министърът на търговията Хайме Гарсия Легас обяви в Мадрид, че стойността на изнесените зад граница испански стоки през миналата година нараства до най-високата стойност, откакто е започнала да се води статистика за експорта през 1971, като търговският дефицит също е най-ниският в историята.

Тези данни, за които испанската данъчна агенция даде предварителна индикация на 19 февруари, идват след подобрение в конкурентноспособността на страната, за което премиерът Рахой си приписва заслугите.

Artero SA, производителят на оборудване за фризьорски салони, е типичен представител на зависимостта на испанската икономика от износа, за отърсване от 6-годишния икономически срив. Фамилната компания с 50 служители се е фокусирала върху Русия и Швеция за растеж на печалбите си, превид това, че повишените данъци у дома слагат похлупак върху разходите за ножици и ютии, коментира Блумбърг.

„Продажбите ни в Испания определено се подобряват в последните месеци, но все още няма база за сравнение с бизнеса ни в чужбина”, коментира Алекс Артеро, който управлява бизнеса, основан от прадядо му през 1909.

Въпреки че продажбите на местния пазар вероятно ще нараснат тази година, след спад с 3% през 2013, приходите на компанията ще разчитат най-вече на двуцифрения темп на растеж зад граница, казва той.

„Испанският растеж ще продължи да разчита на износа през тази година”, казва професор Хосеп Ферер, от Esade Business School в Барселона – „разходите на домакинствата и инвестициите все още не могат да си върнат ролята в поддържането на растежа”, коментира той.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »