Самарас: Новият бюджет ще е революция в икономическата сфера

09 декември 2013 - 09:24 |   Прочетена (1864) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Парламентът на Гърция прие бюджета за 2014 г. Проектът за държавен бюджет беше одобрен вече от Тройката международни кредитори на Гърция (МВФ, ЕК и ЕЦБ). 

В приетия от парламента бюджет за първи път от 6 години насам е заложен ръст на икономиката. 

Очаква се през 2014 г. той да бъде от 0.6 процента. В бюджета е заложено намаляване на разходите с 3.5 млрд. евро, допълва Франс прес.

Бюджетът за 2014 г. ще бъде истинска революция в икономическата сфера, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас по време на дебатите в гръцкия парламент. 

Премиерът посочи, че за първи път от много години насам в бюджета за идната година заложените приходи са повече от разходите, ако се изключат средствата по обслужването на гръцкия дълг. 

Това означава, че страната няма нужда от нови кредити за покриване на текущите бюджетни разходи. 

Самарас акцентира относно бюджета за настоящата година, че от пет заложени в него големи цели, четири са изпълнени - съкращаване на държавните разходи в по-голяма степен от планираното, увеличение на приходите в по-голяма степен от очакваното, събиране на повече данъци и по-малка от прогнозираното рецесия. 

Самарас подчерта още, че нивото на безработицата се е стабилизирало на 27% от активното население с перспектива за намаляване. Очакваше се то да се повиши до 33%. 

Премиерът изтъкна, че през 2014 г., след шест години на рецесия, страната ще премине към икономически растеж. 

В същото време, тройката кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ и МВФ) отлага мисията си в Атина за януари и замразява плащанията по заем на стойност 1 милиарда евро защото гръцките власти не са приложили исканите от нея реформи, предаде Франс прес, като цитира съобщение на Европейската комисия. 

"Техническите разговори ще продължат в Атина идната седмица и ние се надяваме, че преговорите ще могат да бъдат подновени в гръцката столица през януари, ако властите постигнат напредък в прилагането на реформите", посочва Саймън О'Конър, говорител на европейския комисар по икономическите въпроси Оли Рен. 

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »