Плевнелиев: Трябва да изберем F-16, като съседите ни от НАТО

01 юли 2017 - 08:07 |   Прочетена (10443) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Съседните на България натовски държави поддържат самолети F16, затова и България трябва да предпочете военен изтребител от този модел. Това каза пред Би Ти Ви президентът в годините между 2012 и 2017 Росен Плевнелиев.

"Грипен" не е най доброто - самолетът не е само да лети, а и да се стреля, да може да защити националния суверенитет. Но това е възможно само с нашите съюзници. Румъния, Турция, Гърция, по на север Полша - всички те имат F16, може би не е случайно това" каза Плевнелиев и допълни, че в критична ситуация българските летци заедно с партньорите всички заедно да защитят националния суверенитет.

Той изрази безпокойството си от това, че действащият държавен глава Румен Радев е оказал влияние на служебното правителство, оглавявано от Огнян Герджиков, да вземе решение в полза на шведския изтребител "Грипен".

Плевнелиев изрази надежда, че парламентарната комисия ще проучи случая и българските граждани ще бъдат информирани какво се е случило.

"Депутатите имат пълно основание да видят имало ли е натиск и форма на влияние от страна на президентската институция към служебното правителство. Бях притеснен, когато Герджиков каза, че е имало. Гражданите трябва да разберат дали е имало форма, която президентската институция не бива да си позволява - да предопределя работата на правителството в обществените поръчки", каза той.

Плевнелиев критикува Радев и за състава на делегацията, придружавала го във Ватикана. Много тежка грешка на президентската институция - нямаше представители на религиозните общности и на парламента с изключение на г-н Марешки. А и отговорът му, че такова е било искането на Ватикана... Голям гаф на езика на дипломацията е Ватикана да ви опровергава", коментира той.

Плевнелиев изрази надежда, че в рамките на председателството на ЕС България ще се прояви като регионален лидер на Балканите и ще зададе тона на дебатите за бъдещето на ЕС след Брекзит и за финансовата рамка до 2030 г.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »