Парите за провеждането на изборите в чужбина може да не стигнат

25 август 2014 - 17:05 |   Прочетена (545) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Има риск парите за провеждането на изборите в чужбина да не стигнат заради по-облекчената процедура за откриване на секции, обяви в понеделник на пресконференция главният секретар на Министерството на външните работи Веселин Вълчев.

За организацията на вота са предвидени 1.2 милиона лева, които трябва да покрият разходите за откриване на 293 секции. Новите процедури обаче позволяват нарастването на секции до близо 400, обясниха от министерството, което отговаря за провеждането на вота зад граница.

Веселин Вълчев припомни, че за европейските избори е бил осигурен бюджет от 710 000 лева при прогнозирано откриване на 167 секции. Ако трябва да бъдат открити 400 секции, ще са нужни близо 1.7 милиона лева, а такъв бюджет не е предвиден.

Подобен прецедент с недостиг на предварително предвидените средства вече съществува и тогава парите ще бъдат компенсирани от бюджета на министерството, за да не се допусне възпрепятстване на изборния процес, увериха от МВнР.

Заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова допълни, че министерството работи в постоянен синхрон с ЦИК и всички указания се изпълняват. По думите й подготовката за изборите върви по график. В момента тече подаването на заявления за гласуване извън страната и съответно изготвянето на предложения за създаване на секции.

До момента има получени съгласия за откриване на секции в Италия, Испания и Украйна, а се очакват такива от Великобритания, Гърция, Русия, Германия, Франция и Турция. Разрешенията вероятно ще пристигнат към края на август или началото на септември и на този етап няма основание за притеснение.

Предстои да бъде определен броят на служителите на външното министерство, които ще бъдат командировани за изборите в чужбина. Техният окончателен брой зависи от общия брой на секциите.

"Има и държави, които поставят условия и за обезпечаване на сигурността на изборния процес", каза Тодорова.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »