Възможно е Цветанов да бъде арестуван, след падането на имунитета

03 юни 2013 - 08:52 |   Прочетена (1044) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

След като имунитетът на Цветан Цветанов бъде свален и делото за незаконното подслушване на политици, бизнесмени и други бъде подновено, разследващите не изключват да му поискат или "задържане под стража" или "домашен арест".

 Това било възможно, ако следствието установи по-тежко участие на бившия министър в престъплението. Трима от обвиняемите вече са уличили Цветанов, че е разпореждал устно злоупотребите, съобщава вестник Преса.

Миналата седмица главният прокурор не поиска "задържане под стража", но каза, че мярката за неотклонение ще се решава от наблюдаващия прокурор. Ако се съберат данни за по-тежко обвинение, Цацаров трябва да получи разрешение от парламента, за да бъде прибран Цветанов. В момента разследването е блокирано напълно заради имунитета на бившия вътрешен министър.

Въпреки първоначалните уверения, че е готов да сътрудничи на прокуратурата, Цветанов упорито отлага сдаването на закрилата. Когато миналия четвъртък Цацаров поиска имунитета му, бившият премиер Бойко Борисов обяви, че Цветанов ще го даде на 4 юни, защото имал важна работа в Брюксел.

 От синия екран той не спря да подменя версиите за участието си в разследването. В края на март мишена на нападенията му бе Сергей Станишев, който внесе сигнала за подслушването при главния прокурор, а два месеца по-късно цветановизмите се пренесоха върху самия Сотир Цацаров, който имал "лична битка" с него, пише БГНЕС.

В Брюксел се очаквало да пласира още версии, казват от разследването. Защото на Цветанов било удобно да забравя, че по скандала с подслушването има вече четирима обвиняеми, а той ще е петият.

В искането за имунитета му изрично пише, че ще бъде повдигнато обвинение за това, че е допуснал чрез бездействие негови подчинени да извършат престъпление. Прокуратурата иззе техниката и колите за подслушване, назначи и експертиза, а специалисти опитват да възстановят изтритите записи - все действия, от които в голяма степен зависи крайното обвинение на бившия вътрешен министър. Дългото увъртане на Цветанов за имунитета щяло да му докара забрана за напускане на страната, за да е постоянно на разположение на следствените органи, сочи БГНЕС.

Вестник "Стандарт" от своя страна съобщава, че двама свидетели са потвърдили, че Цветанов е давал устни разпореждания за неправомерно подслушване на политици и бизнесмени.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »