ВСС възстанови Делян Пеевски като следовател

14 март 2013 - 13:12 |   Прочетена (1150) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Висшият съдебен съвет възстанови на работа като следовател в следствения отдел към Софийска градска прокуратура Делян Пеевски, предаде БГНЕС. Искането на сина на Ирена Кръстева беше разгледано като извънредна точка в дневния ред на днешното заседание на съвета.

Така, след като напусна парламента, Пеевски ще стане подчинен на Петьо Петров, който миналата седмица беше назначен за ръководител на столичното следствие.

ВСС няма избор, коментира председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров и припомни, че на Делян Пеевски веднъж му е отказвано от страна на ВСС възстановяване на заеманото от него място в следствието и това решение на ВСС е паднало във ВАС.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък подчерта, че всеки народен представител може след като напусне Народното събрание да се върна на поста, който е заемал преди да стане депутат.

БГНЕС припомня, че Пеевски е син на бившата шефка на тотото и настоящ собственик на редица медии Ирена Кръстева. Той почти не е работил като следовател. Пеевски бе назначен в столичното следствие през 2005 г., въпреки че нямаше необходимия юридически стаж. През 2006 г. обаче той стана заместник-министър на бедствията и авариите.

През 2007 г. избухна т.нар. корупционен скандал "Овчаров-Александров". Тогавашният директор на Националната следствена служба Ангел Александров и министърът на икономиката по онова време Румен Овчаров отправиха взаимни нападки в корупция. Името на Пеевски бе намесено заедно с това на Александров - появиха се твърдения, че двамата били оказвали натиск на шефа на "Булгартабак" Христо Лачев да назначи тяхно протеже на работа в холдинга. Заради скандала Пеевски бе уволнен.

Веднага след това той поиска да се върне на работа в следствието, но предишният състав на ВСС отказа. Пеевски се обърна към Върховния административен съд, който указа на съвета да спази закона и синът на Ирена Кръстева попадна отново в магистратурата.

Междувременно проверката на прокуратурата по скандала "Овчаров-Александров" завърши със заключение, че Пеевски не е извършил престъпление и той бе върнат на работа в правителството.

През юли 2009 г. той напусна длъжността заместник-министър на бедствията и авариите и на 8 юли същата година ВСС го възстанови на длъжността следовател. Но само за седмица, защото Пеевски влезе в 41-то Народно събрание като депутат от листата на ДПС.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »