Дерипаска продава дялове в автобизнеса си за да бъдат вдигнати санкциите

02 юни 2018 - 07:41 |   Прочетена (5141) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Руският милиардер Олег Дерипаска планира продажбата на част от автомобилния си бизнес на миноритарни инвеститори, сред които бившия директор на Magna International Зигфрид Волф, като част от плановете да спре санкциите над компанията си.

Дерипаска води разговори с Волф, с когото се познават от над десетилетие, за продажба на дял в Russian Machines Corp., която притежава GAZ Group, най-големия производител на леки автомобили в Русия, съобщава Блумбърг, като се позовава на трима свои източници.

Дерипаска се надява, че сделката ще покаже, че е готов да се откаже от собствеността, за да бъдат вдигнати санкциите на щатските власти над него. Сделката ще зависи от готовността на Службата по контрол на чуждестранните активи към щатското финансово министерство да вдигне санкциите над GAZ, коментират източниците.

Ако успее, тя ще разчисти пътя и за останалите компании на Дерипаска, Rusal и En+ Group Plc, да избегнат санкциите. Rusal, която е най-голямата руска компания за производство на алуминий, се бори за оцеляване и дори има проблеми да плаща заплати на работниците си, след като реално бе вкарана в черния списък на западната финансова система.

Миналата седмица щатските власти заявиха, че може да вдигнат санкциите над GAZ и останалите компании, ако Дерипаска се откаже от контрола си. През Russian Machines той притежава около 80% от GAZ, която има съвместно предприятие с Volkswagen AG и асемблира коли за Daimler AG в Русия.

Щатското финансово министерство даде индикация, че може да позволи на Дерипаска да запази контрола над En+, холдинговата компания, чрез която той притежава Русал, до средата на 40-те процента. В момента той притежава 66%.

Санкциите, обявени през април, се целят в руските олигарси, близки до Путин и бяха отговор на окупирането на Крим.

През 2010 година роденият в Австрия Волф напусна Magna след 16 години в компанията и се присъедини към бордовете на Russian Machines, GAZ и Glavstroy Corp., строително-инвестиционната компания на Дерипаска. 60-годишният Волф стана миноритарен акционер в тези бизнеси през 2012. Той бе в борда на Rusal до април и все още е председател на борда на GAZ.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

ивайло стоянов андонов 19.12.1973
01 септември 2019 - 17:50
1
а пирамидата елана нет
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »