Още един китайски милиардер изчезна

08 януари 2016 - 22:35 |   Прочетена (8520) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Милиардерът-основател на Metersbonwe, една от най-известните китайски модни марки, изчезна, като става поредният известен китайски бизнесмен, който очевидно пада жертва на антикорупционната кампания на Пекин, предава „Файненшъл таймс“.

Metersbonwe преустанови търговията с акциите си на борсата в Шънджън вчера, като в известието се посочваше, че „компанията проучва съобщенията в китайските медии, че президентът й, Джоу Чънцзян, е бил прибран от полицията“.

Компанията е доста популярна сред заможните китайци, а Джоу бе 65-ият най-богат човек в Китай, според класацията на Hurun, със състояние от 26.5 милиарда юана (4 милиарда долара).

 Във второ изявление се посочваше, че компанията не може да се свърже с г-н Джоу и със секретарката на борда, Ту Ке.

Смята се, че Джоу е поредната високопрофилна фигура от частния сектор, хваната в капана на мащабните гонения от властите, и изчезването му е подобно на това от миналия месец на Гуо Гуанчан от конгломерата Fosun, който притежава и френския туристически гигант Club Med.

Гуо изчезна за няколко дни, а малко по-късно компанията му обяви, че „сътрудничи на властите“ по неизяснени досега обвинения.

Досега частният сектор в Китай бе до голяма степен пощаден от мащабната анти-корупционна кампания на китайските власти. Затова арестът на Гуо доведе до шок в бизнес средите.

Дузина чиновници, шефове на държавни компании и директори от финансовата индустрия бяха разследвани в последните месеци.

Джоу, бивш шивач, който стана милиардер, след като създаде една от първите големи местни модни марки, е фалирал на два пъти преди да навърши 18, но всеки път рестартираше бизнеса си, докато се сдоби с успеха.

Metersbonwe успя като продаваше модни облекла при по-евтини цени от известни марки, като H&M и Zara и има за основна клиентела студентите и младите хора в Китай.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »