Руската ЦБ ще повиши валутните си резерви до 500 млрд. долара

04 юни 2015 - 12:01 |   Прочетена (9019) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Централната банка на Русия планира да повиши своите изчерпани валутни резерви до 500 млрд. долара, за да защити намиращата се в криза икономика на страната срещу изтичането на капитали и нови шокове, заяви днес управителят на банката Елвира Набиулина, цитирана от БНР.

Говорейки на банкова конференция, Набиулина посочи, че сегашното ниво на руските резерви изглежда задоволително, но страната ще има нужда от достатъчно големи резерви в хазната, за да покрие „възможно съществено изтичане на капитали в рамките на две или три години”.

Русия загуби над 150 млрд. долара под формата на нетни капиталови изходящи потоци през 2014-а година с оглед наложените от Запада санкции и спада в цените на петрола. За да подкрепи рублата, централната банка на Русия продаде милиарди долари чуждестранна валута през изминалата година, което доведе до драматично понижение на нейните валутни резерви до около 385 млрд. долара в началото на 2015-а година от резерви за 510 млрд. долара преди година.

За да подсили своите резерви, централната банка на страната започна да купува от средата на май по около 200 млн. долара на ден.

Русия също така се нуждае и от резерви за покриване на външните си задължения, във време, когато износът на суровини остава единствения надежден източник на чужда валута, тъй като международните капиталови пазари са затворени за руските кредитополучателите с оглед на западните санкции. Според Набиулина руски фирми и банки ще трябва да погасят външни задължения за около 40 млрд. долара до края на настоящата година.

„Никой не би трябвало да очаква износът да процъфтява, тъй като цените на петрола в момента са с около 1.5 пъти по-ниски от средното им равнище през последните пет години”, каза г-жа Набиулина.

„Настоящите икономически показатели са по-добри, отколкото очакваха редица икономисти и анализатори. Но е твърде рано да се каже, че всички кризисни развития са вече зад гърба ни. Никой не може да се обзаложи, че износът ще издърпа икономиката от кризата”, допълни шефът на Руската централна банка.

Набиулина предупреди, че недостигът на валутни резерви може да бъде между 150 млрд. и 170 млрд. долара през 2015-а година спрямо година по-рано с оглед на по-ниския износ.

Управителят на централната банка също така заяви, че лихвените проценти ще се понижават, но темпът на съкращение ще бъде постепенен, за да се избегне поредна дестабилизация на руската рубла и ново подклаждане на инфлацията в страната.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »