Севернокорейският лидер няма да отиде в Москва за 9 май

30 април 2015 - 13:39 |   Прочетена (1230) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Севернокорейският лидер е отменил посещението си в Москва и присъствието си на Парада на Победата на 9 май в руската столица. Според говорителя на Путин, Дмитрий Песков, решението било предадено по дипломатически канали и било свързано с "вътрешнокорейски дела".

Прессекретарят на руския президент напомни пред журналисти, че все пак в периода 8-10 май на тържествата в руската столица планират да участват около 30 държавни и правителствени лидери от чужди държави, както и ръководители на международни организации.

За евентуалното посещение на Ким Чен Ун се заговори през януари, а след това Песков заяви, че "участието му е потвърдено" и че "Кремъл се подготвя за пристигането му". Властите в Южна Корея обаче се отнасяха предпазливо към подобни твърдения, тъй като визита на севернокорейския лидер зад граница – освен в Китай – е нещо изключително необичайно. В Сеул предполагаха, че Пхенян ще изпрати председателя на парламента Ким Ен Нам, който формално е държавният глава на КНДР.

Така броени дни преди тържествата в списъка на лидерите остават президентите на Азърбайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, както и на признатите единствено от Москва Южна Осетия и Абхазия. Президентите на Украйна и Молдова няма да пристигнат, а Александър Лукашенко няма да присъства на парада. Част от другите гости от ОНД преместиха в родината си тържествата на 7 май, за да може да са в Москва на 9 май.

Трима лидери на държави от БРИКС – президентите на Китай, Индия и ЮАР ще бъдат в Москва за празниците. Освен това в руската столица са потвърдили пристигането си държавните глави на Венецуела, Виетнам, Зимбабве, Кипър, Куба, Македония, Монголия, Палестина, Сърбия, Словакия, Чехия, Босна и Херцеговина. Но някои от тях – президентът на Киргизстан Алзамбек Атамбаев, чешкият му колега му Милош Земан и словашкият премиер Роберт Фицо – няма да са на Червения площад.

От лидерите на организации се очакват генералният секретар на ОНН Бан Ки Мун и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »