Лавров: Няма да има руска военна намеса в Украйна

01 септември 2014 - 12:17 |   Прочетена (575) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Руският външен министър Сергей Лавров увери днес, че "няма да има руска военна намеса" в Украйна. Според него на днешните преговори в Минск представителите на Киев и Москва трябва да обсъдят въпроса за "незабавно примирие без предварителни условия", предаде "Франс прес".

"Военна намеса няма да има, ние сме единствено за мирно уреждане на тази тежка криза, тази трагедия", заяви Лавров на среща със студенти и преподаватели в Московския държавен институт за икономика и международни отношения.

"Всички наши усилия са насочени само към укрепване на дипломатическия подход в уреждането на ситуацията в Украйна", подчерта руският министър. Москва разчита въпросът за "незабавно примирие без предварителни условия" да бъде "на първо място" сред обсъжданите в Минск теми, където днес ще заседава контактната група за кризата в Украйна, включваща представители на Киев, на Русия и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Очаква се да присъства един или повече представители на проруските сепаратисти.

Успоредно с това се предвижда Европейската комисия да започне разработката на нови санкции срещу Русия, обвинена от Запада, че е разположила войски в подкрепа на сепаратистите, и вече подложена на редица европейски и американски санкции.

Лавров призова за връщане към прагматичното сътрудничество на Русия със САЩ и ЕС "въз основа на равноправие и взаимно уважение". Според него обаче това изисква "отказ от абсолютно безперспективната политика на ултиматуми, заплахи и санкции".

САЩ приканват всички страни "да се откажат от политиката на сфери на влияние, но сами си запазват правото да разширяват геополитическото пространство под свой контрол", заяви първият дипломат на Русия. Русия разчита да води диалог със Запада, а не да чува "безразборни обвинения във всички смъртни грехове", подчерта той.

Всякакви нови санкции от страна на ЕС и САЩ ще принудят Русия да защити своята икономика, своите граждани и своя бизнес, добави Сергей Лавров.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »