Акциите на руските търговски вериги ускориха спада

07 август 2014 - 13:03 |   Прочетена (624) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Котировките на руските търговски вериги ускориха спадовете си днес, след публикуването на списъка с храни, които за забранени за внос в Русия, от страни въвели санкции срещу нея.

Депозитарните разписки на веригата „Магнит”, търгувани на Лондонската фондова борса губят 3.4% до 56.65 долара. Тези на X5 Retail Group поевтиняват с 4.97%, а на „О`кей” с 2.07%, до 9.01 долара. Котировките на „Лента” пък падат с 2.63% до 11.1 долара за глобална депозитарна разписка, сочи „Ведомости”.

На московската борса акциите на „Магнит” поевтиняват с 3.67% до 8785 рубли, тези на „Дикси” с 4.47%, а депозитарните разписки на „Лента” на руската борса се търгуват с понижение от 2.6%, на нива от 409 рубли.

Снощи руският президент Путин подписа указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация", съобщи пресслужбата на Кремъл.

С този документи на органите на властта на Русия се дават указания "в дейността си да се ръководят от това, че в продължение на една година от влизането в сила на подписания днес указ, се забранява или се ограничава извършването на външноикономически операции, предвиждащи внос на територията на Руската федерация на отделни видове селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, които идват от страна, приела решение да въведе икономически санкции срещу руски юридически или физически лица, или присъединила се към такова решение".

Това означава забрана за внос на свинско, говеждо, млечни продукти, мляко, плодове и зеленчуци от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия.

През 2013 Русия внесе храни на стойност 43 милиарда долара, като това съставлява 12% от продажбите на храни в търговските вериги, по изчисление на „Сбербанк”. Вносът на зърно, месо, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци е бил на стойност около 10 милиарда долара.

Решението на руското правителство, според анализаторите, ще доведе до рязък спад в интереса на инвеститорите към акциите на търговските вериги.

„Ако не броим нехранителните стоки, вносът съставлява 17% от оборота на X5 Retail Group, 13% —  на O’кей, 10% — на „Магнит” и 9% — на „Дикси”, подчертават от Сбербанк.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »