В Македония гласуват за президент

13 април 2014 - 10:32 |   Прочетена (761) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Днес македонците ще гласуват на първи кръг на президентски избори, предаде БТА. Фаворитите са досегашния президент Георге Иванов и социалиста Стево Пендаровски.

Вотът се провежда две седмици преди евентуален втори тур на президентските избори и предсрочните парламентарни избори.

Иванов е подкрепян от консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски. Пендаровски е от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония.

Проучване, публикувано от интернет списанието Фокус на 4 април, дава на Пендаровски малка преднина от 36,9% при 35,1% за Иванов. Другите двама кандидати са Зоран Поповски с 4,7% и Илияз Халими с 3,7%.

Не се очаква да има победител на първия кръг. За това са необходими 50% от гласовете. За втория тур не са правени проучвания, но Иванов се смята за фаворит.

Груевски обяви предсрочни парламентарни избори след кавга с коалиционните си партньори от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ на етническите албанци. Лидерът на ДСИ Али Ахмети иска Македония да се внесат промени в изборния закон, така че президентът да бъде избиран от парламента, което ще направи възможно етнически албанец да стане държавен глава.

В преки избори това е почти невъзможно, тъй като албанците са между една четвърт и една трета от двумилионното население. Когато исканията на Ахмети бяха игнорирани, той призова етническите албанци да бойкотират президентските избори. Груевски отговори като го обвини в "шантаж" и насрочи предсрочни избори заедно с втория кръг на президентските избори.

Като свърза парламентарните и президентските избори Груевски добави тежест за кандидатурата на Иванов. Стъпката може също да мобилизира допълнителни избиратели, което е жизненоважно според закона, тъй като за да бъдат признати за легитимни на изборите трябва да гласуват поне 40% от избирателите

Другата основна етническа албанска партия - опозиционната Демократична партия на албанците, игнорира бойкота на ДСИ и кандидатира Илияз Халими. Това също може да допринесе за успеха на президентските избори, които традиционно привличат по-малко интерес от парламентарните избори.

Преди четири години Иванов победи социалистическия си съперник Любомир Фръчковски с 63 процента на втория кръг. Участието бе едва 42,6 процента.

ВМРО-ДПМНЕ иска да циментира властта си, след като спечели в 57 общини в местните избори преди година. Социалистите спечелиха едва в четири.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »