Моди предприе дерегулация на пазара на дизел

20 октомври 2014 - 11:15 |   Прочетена (1795) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Индийският премиер Нарендра Моди предприе пореден тласък по модернизиране на икономиката на страната, като слага край на субсидиите при дизела и повишава цените на природния газ, като част от опитите за повишаване на инвестициите в енергийната система.

Пакетът от мерки вероятно ще затвърди имиджа на Моди като реформатор и идва след регионалните избори от неделя, чийто предварителни резултати предвещават успех за неговата партия Бхаратия Джаната в икономически важните щати Махараштра и Харяна.

Решението за дерегулацията на дизеловите цени идва в момент на спад на цените на петрола на световните пазари, до 83 долара за барел, и означава, че потребителите на дребно ще се радват на известно понижение в цените на дизела.

Индийското правителство отдавна се опитва да защити най-бедните потребители, като контролира цените на горива като дизела и керосина, но с цената на създаване на значим дефицит, в страна, която внася около 80% от петрола си.

Контролът поетапно отпадаше в последните години, обаче, предвид опитите на политиците да намалят разходите. Субсидиите при горивата бяха в размер от 1.6 трилиона рупии (23 милиарда долара) за миналата година, като половината от тази цифра се дължеше на дизела, по данни на брокера Kotak.

По време на реч в събота финансовият министър Арун Джейтли заяви, че ходът по дерегулиране на дизеловия сектор ще позволи на пазарните сили да се намесят.

Мерките идват след критики, че Моди се е забавил с внедряването на мощни мерки, които да съживят заспалата икономика на страната и са най-значимите промени след като Бхаратия Джаната спечели изборите през май.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »