Индийският „Мангалян” достигна орбитата на Марс

24 септември 2014 - 22:45 |   Прочетена (1135) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

74-милионният космически кораб на Индия навлезе в орбитата на Марс вчера, след близо едногодишно пътуване, и на цена от едва 11% от тази на щатската сонда „Мейвън”, отправила се по същата дестинация.

„Мангалян”, или „Корбът към Марс” на хинди, навлезе в орбитата на „Червената планета” след пътуване от близо 661 милиона километра, съобщи Индийската организация за космически изследвания.

Сателитът е първата марсианска мисия ца страната и достигна червената планета два дни след кораба на НАСА, излязъл 671 милиона долара.

„Днес създадохме история”, заяви премиерът Моди, в изказване от централата на Индийската организация за космически изследвания в Бенгалуру (известен доскоро като Бангалор).

„Посмяхме да поемем към неизвестното и постигнахме почти непостижимото”.

Индия се присъедини към САЩ, Европа и Русия в достигането на марсианската орбита, което дава възможност на Моди да рекламира технологичните способности на страната и ниските разходи, с които да привлича чуждите инвеститори.

Южноазиатската нация се опитва да настигне Китай, който се опитва да изгради обитаема станция до 2022.

Мисията за 4.5 милиарда рупии (74 милиона долара) ще се опита да картографира марсианската повърхност, да проучи атмосферата и да търси метан. Индийската космическа програма е първата, която успява да достигне орбитата на Марс в първия си опит, похвали се президентът Пранаб Мухерджий.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »