В Сирия се провеждат избори за президент

03 юни 2014 - 09:24 |   Прочетена (660) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В Сирия днес се провеждат президентски избори. Очаква се те да бъдат спечелени от президента Башар Асад, който ще се състезава за поста с двама не много познати политици - Хасан Нури и Махер Наджа, предава БНР. 

Асад, който е на власт от 2000 година, се бори за трети седемгодишен мандат. По официални данни, около 15 милиона и 800 хиляди сирийци имат право на глас. Повече от 9000 изборни секции ще бъдат отворени в зоните, контролирани от правителството, от седем сутринта до седем вечерта местно време.

Избирателите ще могат да гласуват, където пожелаят, само срещу лична карта. Целта на властите е да улеснят вота на близо 7 милиона разселени сирийски граждани, отбелязва Франс прес. В избирателните списъци за гласуване в чужбина са включени 200 000 души. 

Това са първите президентски избори в Сирия от десетилетия, в които има повече от един кандидат. Досега Башар Асад и баща му Хафез Асад, който управлява страната от 1970 до 2000 г., бяха избирани чрез референдуми.

Сирийската опозиция призова да се бойкотира вота. Избирателният закон, приет тази година от контролирания от Асад парламент, забранява да се кандидатират сирийци, живели извън страната последните десет години.

Така бе елиминирано участието на повечето от най-известните опозиционни лидери, които отдавна живеят в изгнание. Опозицията и западните й съюзници настояваха Асад да се оттегли като първа стъпка към спиране на гражданската война, започнала през 2011 г. с мирни продемократични протести, но взела вече 162 000 жертви.

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери определи изборите като фарс, обида и измама с демокрацията. 

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »