ОАЕ отмени предсрочно визите за българи

05 март 2014 - 15:43 |   Прочетена (818) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Обединените арабски емирства отменят предсрочно, от 15 март, визите за гражданите на 13 страни от Европейския съюз, сред които и България, съобщи днес министерството на външните работи на ОАE.

Другите 12 държави са Унгария, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония. Гражданите на останалите 15 страни от Европейския съюз вече пътуват до ОАЕ без визи.

"Това решение ще помогне за развиване на политическите отношения с държавите от ЕС, а също и за укрепване на икономическите връзки и за ръст на стокообмена", се казва в съобщението на външното министерство на Обединените арабски емирства.

В текста се изразява надежда, че отпадането на визите ще доведе до ръст на чуждестранните инвестиции и увеличаване на туристическия поток.

Очаква се в скоро време Европейският съюз на свой ред да отмени шенгенските визи за граждани на ОАЕ. Европейският парламент гласува в подкрепа на такава мярка на 27 февруари.

От тази година Великобритания, която не е част от Шенгенското пространство за свободно движение, опрости значително процедурата за издаване на визи на гражданите на четири арабски държави, сред които и ОАЕ. Обединените арабски емирства са най-големият търговски партньор на ЕС в Близкия изток, отбелязва РИА Новости.

Двустранният стокообмен възлиза на 40 милиарда долара годишно. Около 1.6 милиона граждани на ЕС посещават ОАЕ ежегодно с цел туризъм, а десетки хиляди живеят постоянно в арабската страна.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »