Инфлацията в Китай ускори темп през април

09 май 2013 - 09:27 |   Прочетена (787) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Годишната инфлация в Китай ускори темп, до 2.4% през април, спрямо 2.1% през март, заради по-високите цени на храните, показаха оповестените днес данни, които се оказаха над прогнозите на анализаторите и ограничават простора за монетарно разхлабване, което властите могат да предприемат за да подкрепят забавящия се растеж, пише Ройтерс.

Инвеститорите, залагащи за нови действия от страна на Китайската народна банка, може да се окажат разочаровани, предвид днешния ход на банката, която издаде тримесечни книжа, с които се опита да „попие“ известна част от ликвидността от пазара.

Въпреки това, всеобщото очакване е банката да запази политиката си неутрална, с известни „фини настройки“, с които да подкрепи икономиката, в условията на глобална несигурност.

„Монетарната политика вероятно ще остане относително хлабава, тъй като икономическото възстановяване на Китай остава крехко“, казва Джао Хао, икономист за Китай на ANZ.

Темпът на растеж на втората по големина световна икономика неочаквано се забави до 7.7% през първото тримесечие, от 7.9% през предходното.

През май инфлацията може да се ускори до 3%, отчасти заради по-ниската база миналата година, коментира Джао.

Цените на производител паднаха с 2.6% през април, което е по-рязко свиване от мартенското, когато отчетоха понижение от 1.9%.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха цените на потребител да нараснат с 2.3%, а тези на производител да паднат с 2.3%.

Китайските фабрики са засегнати от свръхкапацитет, заради слабото търсене, което води до ценови натиск, който в същото време изяжда печалбите им.

При потребителските цени, най-голямо влияние оказват храните, които поскъпват с 4% през април, спрямо година по-рано, ускорявайки отчетливо ръста си от 2.7-те процента през март.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »