Обама вади Куба от списъка със спонсорите на тероризма

15 април 2015 - 09:20 |   Прочетена (7278) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Американският президент Барак Обама информира Конгреса, че възнамерява да извади Куба от американския списък на държави, които подкрепят тероризма, премахвайки една от основните пречки пред възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни, предаде ДПА.

Решението на Обама идва три дни след историческата му среща с кубинския лидер Раул Кастро на срещата на върха на двете Америки в Панама. Това бе първата по рода си среща между двамата лидери след скъсването на дипломатически отношения през 1961 г., отбелязва ДПА.

Хавана приветства решението на Обама, а външното министерство го определи като "правилно" в изявление, публикувано в официалния вестник на управляващата Комунистическа партия "Гранма".

Куба бе включена през 1982 г. в списъка, в който в момента влизат Иран, Сирия и Судан. Хавана настояваше за изваждането си от там преди пълното възстановяване на дипломатическите отношения със САЩ и откриването на посолства.

Писмото на Обама до Конгреса уверява, че кубинското правителство "не е осигурявало каквато и да било подкрепа на международния тероризъм" през последните шест месеца и че правителството "е дало уверения, че няма да подкрепя актове на международен тероризъм в бъдеще".

Говорителят на Белия дом Джон Ърнест каза, че Държавният департамент препоръчва изваждането на Куба от списъка въз основа на преглед, който е включил и разузнавателната общност. Конгресът има 45 дни да оспори решението, а Обама има право да наложи вето на становището на Конгреса, пояснява ДПА.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »