Опашки от отчаяни венецуелци изпълниха Каракас

11 януари 2015 - 12:38 |   Прочетена (2479) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

 Купувачите се струпваха в бакалиите в Каракас вчера, в момент когато задълбочаващите се дефицити на стоки накараха правителството да постави продажбите на хранителни продукти под защитата на военните, пише агенция Блумбърг.

 Дълги опашки, някои от които километрични, се образуваха пред магазините в столицата на южноамериканската държава, а жителите търсеха продукти от първа необходимост, като перилни препарати и пилешко.

 “Минах вече през шест магазина днес, да търся прах за пране, не мога да намеря никъде”, казва Лизабет Елса, 27-годишна чистачка, чакаща пред супермаркет в Източен Каракас. “Носим си мръсните дрехи отново, защото няма прах никъде. В този момент бих купила всичко, което ми попадне”.

 Дефицитът на чужда валута, усилен от срива в цените на петрола, доведоха до недостиг на всякакви вносни стоки, от тоалетна хартия до акумулатори и откараха годишната инфлация до 64% през ноември.

 Опашките няма да изчезнат, докато го има ценовия контрол, казва Луис Висенте Леон, директор на социологическата агенция от Каракас Datanalisis.

 Чиновници от държавната администрация проведоха вчера срещи с представители на търговските вериги, за да бъдат гарантирани доставките, предаде държавната агенция AVN.

 Вътрешният министър Кармен Мелендес пък заяви, че силите за  сигурност ще бъдат изпратени в хранителните магазини и дистрибуционните центрове, за да бъдат защитени купувачите.

 “Не се отчайвайте!”

 “Не се отчайвайте – имаме капацитет и продукти за всички, нужно е търпение и спокойствие. Магазините са пълни”, заяви Мелендес по националната телевизия.

Президентът Мадуро обеща миналата седмица да предприеме икономическа “контра офанзива”, която да изведе страната от рецесията, и която включва реформа на валутната система. Той все още не е дал подробности по нея, обаче.

 На официалния, контролиран от държавата пазар, курсът е 6.3 боливара за един щатски долар. На черния пазар, обаче, курсът достигна 187 боливара за долар.

 В супермаркетът План Суарес в източен Каракас вчера рафтовете бяха празни, разказва репортер на Блумбърг.

 На моменти клиентите се бореха и караха за продукти, а мнозина се опитваха да се пререждат. Най-търсените продукти бяха прах за пране, като клиентите чакаха поне по 2-3 часа, и можеха да купят не повече от 2 торби. Охраната настояваше да не се правят снимки на празните рафтове.

 Полицията се намеси в супермаркета Luvebras в Източен Каракас, за да помогне на персонала при разпределението на тоалетна хартия и други продукти от първа необходимост.

 “Нарастващ страх”

 “Не може да намерите нищо. От 15 дни търся памперси”, казва Жан Пол Мате, търговец на месо, редящ се на опашката в супермаркета Luvebras – “Трябва да излезете от работа, за да се редите на опашка за продукти. Минавам през поне пет магазина на ден”.

 Онлайн информационният сайт VIVOplay пусна клип с правителствения регулатор по сигурността на храните, Карлос Осорио, който е прекъснат от тълпи купувачи, докато говори по телевизията от държавната верига супермаркети Bicentenario.

 “Това, което наблюдаваме, е по-лошо от обикновено, не е сезонен проблем”, коментира Леон от Datanalisis – “Компаниите не са сигурни как ще попълнят инвентара си и ще намерят стока, предвид нарастващия страх от девалвацията”

 Цената на изнасяния от страната петрол, който носи 95% от експортните приходи на Венецуела, се срина с повече от половина от миналогодишния пик, до 47 долара за барел.

 “По-лошо никога не е било – виждал съм в последните дни опашки от над 1000 човека.”, казва 42-годишната анализаторка Грейсли Харпе, докато чака на опашка за сапун в източен Каракас – “Хората са толкова отчаяни, че спят на опашките”.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »