Канада вероятно ще се спре на щатски изтребители

05 септември 2014 - 12:03 |   Прочетена (1239) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Канада най-вероятно ще избира между двата основни производителя от САЩ, при покупката на нови изтребители, като по този начин ще изключи двата основни европейски конкурента, съобщи Ройтерс, като се позовава на свой източник.

Според него, F-35 на Lockheed Martin Corp и F-18 E/F Super Hornet на Boeing са счетени за по-подходящи за целите на задачите, които канадската армия си е поставила.

Източникът коментира, че макар F-35 да се оценява високо, на база на отделните тестове, проведени от военните, Super Hornet има почти същите функционалности плюс предимството да е по-евтин.

Ако изборът действително падне между двете машини, то това ще означава елиминирането от надпреварата на изтребителя на Dassault Aviation SA - Rafale и на Eurofighter Typhoon, правен съвместно от BAE Systems PLC, Finmeccanica SpA и Airbus Group NV.

Изборът на изтребители се оказа доста труден за консервативното правителство на Канада, което през 2012 изостави плана за покупката на 65 F-35 за общо 9 милиарда канадски (8.3 милиарда щатски) долара, след намесата на парламентарна комисия.

Отава създаде специален секретариат в последствие, който да проучи достойнствата на всяка от четирите възможности. Той решава дали да се организира тръжна процедура или да се реализира плана за покупката на F-35, като последното би довело до обвинения, че действа недобросъвестно.

Секретариатът не е натоварен със задачата да препоръча покупката на определен самолет, но анализите му вероятно ще засилят убеждението в правилността на първоначалното решение за покупката на F-35.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »