Мексико създаде специални части за борба с картелите

23 август 2014 - 10:33 |   Прочетена (1346) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Мексико официално създаде национална жандармерия с численост 5000 души - съкратена версия на специалните полицейски сили, които президентът Енрике Пеня Нието бе обещал по време на предизборната си кампания за защита на бизнеса от ширещата се организирана престъпност, предаде Ройтерс.

Първоначално той бе обещал да създаде жандармерийска дивизия, наброяваща 40 000 души, след като зле платените сили за сигурност се оказаха лесна мишена за корумпиране от картелите.

Създадената вчера жандармерия ще бъде част от федералната полиция и ще се фокусира върху защитата на селското стопанство, мините и добива на газ и петрол от криминални групи, каза Монте Алехандро Рубидо, директор на Националната комисия за сигурност. Компаниите обаче няма да имат право да искат услугите на жандармерията.

Нейните членове са нововербувани, със средна възраст 28 години, които не са служили в други полицейски части. Офицерите им са обучени от мексиканската армия, а командващите - от полицията на Колумбия, Чили, Испания, Франция и САЩ, предаде
Асошиейтед прес.

През последните години криминалните банди разнообразиха дейността си отвъд дрогата и се заеха с отвличане, изнудване, трафик на хора и грабеж на горива. В някои случаи, например в западния щат Мичоакан, картелите и бандите така са задушили бизнеса, че "дори бръснарниците не обслужват клиенти", каза Рубидо.

Според Националния статистически институт, през 2012 година - последната с налични данни, престъпността е струвала на страната около 16.5 милиарда долара или 1.3 процента от БВП. Но последните разкрития са направо шокиращи.

Шефът на федералната полиция в Тамаулипас каза, че картелът Сетас е сплашил рибарите от крайбрежието на Мексиканския залив и ги е принудил да продават улова на картела за само 7 цента за килограм, след което препродава рибата на пазара на пълната цена.

Собствениците на ранчо за говеда в Северно Мексико купуват сорго от чужбина, понеже никой не дава под наем комбайни на фермерите, отглеждащи сорго в Тамаулипас от страх, че картелите ще ги изгорят или откраднат. Тази година Тамаулипас успя да произведе реколта от сорго под защита на полицията и армията на всеки етап - от жътвата до пакетирането.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »