Слим ще продаде солидни парчета от империята América Móvil

09 юли 2014 - 12:05 |   Прочетена (931) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Карлос Слим планира да раздели „империята” си América Móvil, която изгради за близо четвърт век, като ще продаде голяма част от бизнеса с фиксирана телефония и част от активите на мобилния бизнес на телекомуникационния оператор, в условията на наложени от държавата мащабни реформи в индустрията.

América Móvil съобщи, че ще продаде активи, за да намали пазарния си дял под 50%, за да осуети правното окачествяване на компанията като монополист, което би й създало проблеми, предвид новите правила, целящи усилването на конкуренцията.

Операторът на фиксирани телефонни линии на групата, Telmex, има около 80-процентов пазарен дял в Мексико, а мобилната компания на групата Telcel – държи около 70% от този сегмент.

América Móvil съобщи, че всички клетъчни базови станции и съпътстващата инфраструктура ще бъдат отделени от Telcel и ще се предлагат на други групи.

„Това е стратегическият начин да се отговори на възможножността да бъдеш обявен за доминантен играч”, коментира Александър Елбитар, от мексиканския научен институт CODE.

Плановете на компанията за разделяне с част от активите трябва да бъдат одобрени от независимия телекомуникационен регулатор на страната, IFT, който заяви, че трябва да проучи плановете на групата.

América Móvil не сочи изрично какви активи продава, или на кого, извън изявлението, че ще „продаде определени активи” на „нов и солиден оператор, независим от América Móvil, с опит в телекомуникационния сектор и солидни икономически и технически ресурси”.

Анализатори коментират, че América Móvil вероятно ще последва действията на щатските оператори Verizon и AT&T и ще продаде абонати и честоти в райони с ниска рентабилност, вместо да продава част от акциите си на други компании.

Това е ход, който е напълно възможен, защото компанията получава лицензите район по район.

Според експерти инвестиционните фондове може да се заинтересоват от активи в селските райони на страната, докато инфраструктурните активи ще са интересни за компании, като America Tower или SBA Communications.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »