Чавес е бил отровен от "империята", вярва Ево Моралес

10 март 2013 - 09:12 |   Прочетена (653) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Боливийският президент Ево Моралес открито изказа широко тиражираната вече в политическото пространство във Венецуела теза - че споминалият се наскоро държавен глава на страната Уго Чавес е бил отровен.

"Нашите братя Мадуро и другите представители на властта във Венецуела ще проведат щателно разследване, но аз съм почти уверен, че Чавес е бил отровен", заяви Моралес пред латиноамерикански телевизионен канал.

"Империята разполага с всевъзможни средства, за да планира действия по свалянето на правителства, лидери и социални движения, които работят против капитализма. Но когато не й се удава да постигне победа срещу тях, империята се заема със задачата да отнеме живота на един или друг лидер", заяви Моралес, очевидно визирайки САЩ.

По думите му Чавес бил военен с добра физическа подготовка. Боливийският президент добавил, че също може да се подозира отравяне и при смъртта на палестинския лидер Ясер Арафат, както и на героя на борбата за освобождение на Латинска Америка Симон Боливар.

В същото време, Венецуела вече се готви за президентски избори, след като преди ден стана ясно, че вотът ще е на 14 април. Временно изпълняващият длъжността президент Николас Мадуро, протеже на покойния лидер Уго Чавес, е фаворит да спечели вота, коментират световните агенции.

Скоро след като избирателната комисия оповести решението си за датата на вота, центристката опозиционна Коалиция на демократичното единство предложи на Енрике Каприлес да стане неин кандидат на изборите.

Каприлес, който е губернатор на щата Миранда, изгуби предишните избори през октомври от Чавес. Покойният държавен глава по-късно обяви бившия шофьор на автобус Мадуро за свой приемник, преди да се подложи на операция от рак в Куба през декември, която доведе до смъртта му във вторник.

Самият Енрике Каприлес обяви в „Туитър”, че му трябва известно време да прецени дали е готов за нова политическа надпревара толкова скоро. Опозиционерът благодари на коалицията, че го издига за кандидат-президент, но не даде изричното си съгласие да приеме номинацията.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »