СЗО отчете безпрецедентен брой лекари, заразени с ебола

26 август 2014 - 14:53 |   Прочетена (991) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Големият брой здравни работници, заразени с ебола в Западна Африка, е безпрецедентен и възпрепятства усилията за справяне с епидемията, заяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА.

По данни на СЗО над 240 здравни работници са се разболели от ебола в Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне, докато са лекували пациенти, а повече от 120 са починали.

Според организацията причините за високото ниво на заразяване сред медицинския персонал включват липса на оборудване, например ръкавици и маски за лицето, и неподходящо боравене с него.

Други проблеми са острият недостиг на медицински персонал и обстоятелството, че здравните специалисти работят в изолационните отделения повече часове, отколкото се смята за безопасно, заяви СЗО. Служителите, които са изтощени, са по-склонни да правят грешки.

СЗО предупреди, че големият брой смъртни случаи сред здравните работници затруднява усилията за овладяване на епидемията. Даже преди разпространението на болестта лекарите в региона са били малко - средно по 1,5 лекари на 100 000 пациенти. Освен това лекарите са съсредоточени в градските райони.

От избухването на епидемията някои болници и клиники трябваше да затворят заради недостиг на персонал. Африканският съюз започна спешна инициатива за набиране на допълнителни здравни работници от своите страни членки. Междувременно Руанда и Уганда станаха поредните африкански държави, наложили ограничения за пътуване във връзка с епидемията от ебола.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »