Япония е готова да предложи експериментално лекарство срещу Ебола

25 август 2014 - 15:00 |   Прочетена (1032) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Япония е готова да предложи експериментално лекарство срещу Ебола, предаде Франс прес. Препаратът е създаден от японска лаборатория и според създателите му е в състояние да бори срещу вируса, предизвикал най-смъртоносната епидемия, засегнала четири страни от Западна Африка.

По думите на главния секретар на японското правителство и министър, отговарящ за въпросите на националната сигурност Йошихиде Суга, страната му е в състояние да предложи медикамента съвместно с неговия производител, при молба от страна на Световната здравна организация (СЗО).

Лекарството, неречено фавипиравир (или "Т-705"), е пуснато на пазара под наименованието "Авигар" (Avigar)от фармацевтичната компания "Тойама Кемикъл" (Toyama Chemical). Компанията е филиал на "Фуджифилм Холдинг", специалист в областта на изображението, която развива значителна дейност и в медицинската област.

От "Тойама Кемикъл" заявиха, че разполагат със запаси, достатъчни за над 20 000 души. Според тях приемът на лекарството под формата на хапчета може да улесни лечението в райони с ограничена медицинска инфраструктура.

За момента не съществува нито една ваксина или антивирусен препарат срещу Ебола, който е между най-заразните и смъртоносни вируси при човека, чиято смърт може да предизвика за няколко дни.

Заради разрастващата се епидемия, която е най-сериозната от откриването на този вирус преди 40 години, международната медицинска общност одобри в средата на юли използването на експериментални лекарства.

Лъч надежда идва от американски експериментален серум ZMapp, приложен на двама пациенти, заразени с вируса, които напуснаха излекувани болницата за седмица. Испански свещеник, лекуван със същия препарат, обаче почина няколко дни по-рано.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »