Китай призна, че има проблеми в отношенията си с Африка

23 май 2014 - 09:33 |   Прочетена (1003) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Пекин направи рядко честното признание, че има трудности в икономическите си отношения с Африка, като една от водещите финансови фигури в страната описа китайско-африканските договори като „никак не добри, никак не задоволителни”.

Коментарите на управителя на централната банка Джоу Сяочуан, изглеждат като част от доста по мащабните опити на Пекин на прекалибрира икономическите и търговските си отношения с Африка, в отговор на нарастващите критики във и извън континента.

„Различните дружества се държат по различен начин. Има случаи на китайски инвеститори, чийто опит (в Африка) не е никак не добър, никак не е задоволителен”.

Коментарите му са най-директното признание на китайски високопоставен служител за проблемите, които страната среща в отношенията си с Африка, въпреки че той не дава примери с конкретни сделки.

За последното десетилетие търговията на Китай с Африка нарасна драматично, като достигна 200 милиарда долара миналата година, при 10 милиарда долара през 2000 и при 1 милиард долара през 1980. Около 2500 китайски компании се установиха в Африка за последното десетилетие.

Китайският премиер Ли Кецян призна по време нап ървото си посещение на континента по-рано този месец, че отношенията между Пекин и африканските му партньори „изживяват нарастваща болка”. Но отхвърли твърденията, че Пекин преследва неоколониална политика на континента, прицелвайки се в ресурсите му.

Управителят на централната банка Джоу направи коментарите си след подписването на сделка за 2 милиарда долара с Африканската банка за развитие, първи отказ на Пекин от политиката му на „чекова книжка” за мултимилиардни двустранни договори. Средствата от фонда, създаден по силата на договора, ще могат да финансират кандидата с най-добрата оферта, а не само китайски компании.

Западните компании често критикуваха политиката на „чекова книжка” на Пекин, който даваше заеми на африкански страни, с които обаче в огромна степен се облагодетелстваха собствените му строителни групи, които изградиха всичко – от пътища до болници и училища на континента. Африканските власти се оплакваха, че някои от тези проекти използват китайски работници, вместо местни.

Гана депортира миналата година хиляди китайски работници, за да спре незаконния добив в страната, докато в Чад и Нигер работници на петролни сонди протестираха, с искания заплатите им да бъдат изравнени с тези на китайските им колеги на тези обекти.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »