Diageo очаква двуцифреният ръст на продажбите в Африка да се запази

15 октомври 2013 - 17:02 |   Прочетена (4077) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Diageo се стреми към ръст в продажбите на годишна база в Африка от над 13%, благодарение на нарастващите си инвестиции и новия вид на бутилките Guinness, тъмната бира, която прави повече продажби в Нигерия, отколкото в родната Ирландия, пише Файненшъл таймс.

Най-голямата световна алкохолна компания, по обем на продажбите, съобщи на инвеститорите си днес, че продажбите й в Африка в момента са 13% от всички продажби на групата, при 9% преди седем години.

За последното десетилетие британската група увеличаваше продажбите си на Черния континент с двуцифрени темпове, като ръстът в последните две години бе от по 15%.  Diageo очаква допълнително ускорение, предвид това, че направи капиталови разходи и инвестиции за 1.2 милиарда лири през последното десетилетие.

Николас Бласкес, президентът на компанията за Африка, Турция, Русия и Източна Европа казва: „Дали смятам, че продажбите ни в Африка ще растат по-бързо от тези в Азия? Да, смятам“.

Континентът стана магнит за компаниите за потребителски стоки, надяващи се да осребрят благоприятните демографски тенденции и изобилието от бързорастящи икономики.

„Последните две десетилетия принадлежаха на БРИКС, сега е ред на Африка“, казва Анди Фенел, главен оперативен директор на Diageo за Африка, като сочи, че през идното десетилетие населението във възраст позволяваща консумация ще нарасне с 65 милиона души, или еквивалент на държава като Великобритания.

Pernod Ricard, втората по големина световна алкохолна група, увеличи инвестициите си в африканските страни през последните две години, като създаде пет нови дъщерни дружества в суб-сахарска Африка – в Нигерия, Гана, Ангола, Кения и Намибия.

Продажбите на френската група в Африка имат едноцифрен процент, като дял от общите й продажби, но целта на компанията е да увеличи продажбите си на континента значително, особено при уискито.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »