Египетският премиер подаде оставка

09 юли 2013 - 09:32 |   Прочетена (3135) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Действащият премиер на Египет Хишам Кандил подаде оставка в знак на протест срещу събитията в страната.

"Написах молба за оставка още на 3 юли, но не настоявах тя да влезе в сила преди формирането на новото правителство. Сега обаче смятам за невъзможно да изпълнявам функциите на правителствен ръководител и моля да напусна поста днес", се казва в декларацията на Кандил, качена във Фейсбук снощи.

На 3 юли египетската армия обнародва "пътна карта" за излизане от политическата криза, предвиждаща суспендиране на конституцията, отстраняване от власт на президента Мохамед Морси и сформиране на ново правителство.

През преходния период президент стана председателят на Конституционния съд Адли Мансур, който възложи на кабинета на Хишам Кандил да изпълнява функциите си, докато бъде сформирано ново правителство.

Междувременно ЕС призова всички страни в египетския конфликт "да избягват провокации или ескалация на насилието, след като по време на демонстрация в подкрепа на сваления президент Мохамед Морси бяха убити над 50 души.

"Всички, които настояват за легитимност, трябва да действат с чувство за отговорност за доброто на страната", се казва в комюнике на върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън. Тя призовава всички страни, "но специално временното президентство и онези, които имат авторитет и влияние, да подадат ръка на всички политически сили и да вървят бързо към помирение".

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »