Българи бедстват на летището в Тимишоара

27 февруари 2018 - 10:10 |   Прочетена (3620) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Българи бедстват на летище в румънския град Тимишоара, предава националното радио. Един от тях - Величка Божерикова, сподели в ефира на радиото, че пътниците пътуват с полет на RyanAir и e трябвало да кацнат в Пловдив.

„Летището е било затворено много по-рано, но не ни го съобщиха. По-късно разбрахме, че ще кацнем в София, но в крайна сметка и там не кацнахме. Бяхме около половин час във въздуха. Накрая ни докараха в Румъния с уговорката сутринта рано да ни превозят до България“ – разказа тя.

„Вечерта трябваше да прекараме в хотел. Всичко това - докато излезем от самолета.  Самолетът излетя без нас! Нямаме абсолютно никаква информация за Ryanair и техните представители. Чакаме да ни свържат с главния офис в Дъблин. Те имали работно време около 8 - 10 часа - разликата в часовата зона.  Нямаме сведения какво ще се случи! Не преспахме в хотел. От 21:30 вечерта сме тук. Около 7:30 ни дадоха по един ваучер за 5 евро, с които повечето хора си купиха по едно кафе и минерална вода. Не ни позволяват да плащаме с паундове и левове. Искат тяхната валута. Имаме бременна жена, която е в осмия месец. Всички много се притесняваме за нея. Имаме и малки деца, имаме и възрастни хора. Доколкото знам има възрастни хора, които са много зле  - на лекарства. Лично аз говорих няколко пъти с посолството ни. Казаха да говорим с „Информацията“. От „Информация“ искат да ни извадят от летището. Предлагат ни автобуси, които са в окаяно състояние. Пътят е затворен. Предупреждаваха ни отвсякъде, включително и в България – МВР казаха да не тръгваме, а тук ни принуждават да излезем от летището. Навън продължава да вали. От посолството спряха да ми вдигат вече. Повтаряше едно и също през цялото време - сигурно 20 пъти, които му звънях – каза: „Не мога да ви помогна! Не мога да ви помогна!“ – допълва пътничката.

„Не искаме автобуси, защото пътят е много зле. Автобусите, които ни предлагат, са много зле. Не сме лигави, но това са 800 километра. 10 часа се пътува в нормални условия, а в момента условията са ужасни“ – казва Б

Бяхме около 160 - 180 души, но една група тръгна с автобус. В момента сме около 120.

Консулът на България в Букурещ Мирчо Иванов увери в ефира на предаването "Преди всички", че ваучери за храна са осигурени два пъти, а почетният ни консул в Тимишоара се е ангажирал да посети българите на  място и да окаже съдействие.

„Активно търсим връзка с авиокомпанията, която да ни предостави информация как ще бъдат транспортирани българските граждани до крайната дестинация. Каквото зависи от нас, ще бъде направено. Уверявам ви, ще се свържем с авиокомпанията. Искрено се надявам да се приберат до края на деня, но не мога да поема този ангажимент. Това, което зависи от нас, ще го направим да е в максимално кратък срок и по възможно най-добрия начин. Доколкото разбрах от летищните власти 23-ма души – майки с деца, са били настани в хотел, а останалите 90 са на летището. 62-ма души са били транспортирани с автобус“ – казва консулът.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »