Foxconn придоби Sharp, в последен шанс за спасяването му

03 април 2016 - 17:17 |   Прочетена (10226) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Foxconn и Sharp официално подписаха дългоочаквания договор, в резултат на който тайванската група ще поеме контрол над японския производител, макар директорите на двете компании да пуснаха покрай ушите си въпросите около способността на Sharp да се върне към славните си дни.

В препълнената зала за пресконференции след подписването на сделката за 3.5 милиарда долара, изпълнителният директор на Foxconn Тери Гоу отказа да коментира въпроса кога Sharp ще излезе отново на печалба, но изрази увереност в способността на японската компания да се върне на върха с високи технологични постижения.

Гоу посочи като такова ноу-хауто на японската компания да произвежда модерни IGZO (б.р- заради транзисторите, ползващи оксиди на индийгалий и цинк) екрани, в голям обем, определяйки ги като по-добри от популярната OLED технология.

IGZO технологията се използва в последно поколение технологични продукти, като iPad.

“Всички казват: OLED,” – коментира Гоу, по време на съвместната пресконференция на Foxconn и Sharp, от фабриката за LCD екрани на двете дружества в Сакаи, „Ако бях инженер, щях да избера IGZO,” – коментира той, добавяйки, че те са по-енергоефективни от OLED.

Гоу заяви, че очаква IGZO технологията да бъде използвана в 60% от екраните на Sharp в бъдеще.

Въпреки това, изправянето на крака на компания, която натрупа огромни дългове и бе спасявана на два пъти от банките няма да е лесна задача и ще изисква много работа от Foxconn, призна Гоу.

„Няма да „захаросвам“ предизвикателствата. Но имам ясна пътна карта в сърцето си“ – заяви босът на Foxconn, признавайки, че планът за възстановяването на Sharp е далеч от финализиране.

Гоу заяви, че мениджмънтът има амбициозния план Sharp да е ключов играч в следващото поколение потребителски продукти, включително в Интернет на нещата и при „умните“ домакински уреди.

„Ако не предизвикаме промени в Sharp глобалните ни конкуренти ще ни изядат живи“.

Гоу заяви, че ще се опита да запази всички работни места в Sharp, но призна, че Foxconn уволнява най-слабо представящите се 3-5% от служителите си всяка година.

Foxconn, известен доскоро като Hon Hai Precision Industry Co, договори придобиването на две трети от Sharp, при огромна отстъпка в цената, която първоначално предложи, след спорове относно потенциалните дългове, които посяха нови съмнения дали двете компании могат да се справят със съживяването на японската фирма.

Сделката дава на закъсалия Sharp средства, с които да стартира масово производство на OLED екрани, които се очаква да бъдат използвани от Apple в бъдещите айфони.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »