Google иска да стартира виртуална мобилна мрежа в САЩ

03 март 2015 - 12:35 |   Прочетена (739) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Google ще стартира собствена мобилна мрежа в САЩ, заплашвайки да стане могъщ конкурент на телекомуникационните групи, освен ако те не реагират бързо и не подкрепят амбициозните опити на компанията за подобряване на интернет достъпа по света, пише „Файненшъл таймс”.

Идеята за стартирането на мобилната мрежа идва в момент, когато интернет гигантът става все по-разочарован от бавния темп на иновации при утвърдените телекомуникационни оператори. Компанията счита, че тази бавна скорост на развитие осуетява възможността да осигурява нови услуги на утвърдените пазари и оставя много потребители по света без достъп до световната мрежа.

САЩ се класира под европейските страни по разпространение на широколентовия интернет и по позволимост, ситуация, която според някои анализатори ограничава бизнес модела на Google, който разчита на присъствието онлайн на колкото се може повече хора, с надеждата, че това ще означава, че те ще ползват някоя от услугите й.

Компанията се надява, че като покаже на клиентите, че са възможни по-добри услуги, те ще изискват повече от настоящите оператори.

„Мрежовите ни операции ще са малки, но достатъчно значими, за да могат традиционните мобилни оператори да се поучат от добрите идеи”, казва Сундар Пичай, продуктов старши вицепрезидент на Google.

В изказване по време на Конгреса Mobile World в Барселона, той направи паралел с това как Google е развил собствени смартфони, под марката Nexus, които се правеха от други производители.

По подобен начин Google ще използва мрежите на съществуващи оператори, за да стартира услугата „Мобилен виртуален мрежов оператор” или MVNO. Той не коментира дали плановете ще включват и пазари извън САЩ.

„Винаги сме се опитвали да тласкаме границите напред... Това е проект по който работим”.

„Не възнамеряваме да сме мрежов оператор от голям мащаб. Ще го направим в достатъчно малък мащаб и се надявам, че хората ще видят какво правим и телекомите-партньори, ако смятат, че идеите ни са добри, могат да ги възприемат”.

Пичай коментира, че Google не се вижда като заплаха, а по-скоро като тестово поле за идеи, за това как мрежите могат да работят по-тясно с устройствата и софтуера.

Новината, че Google е провел разговори с двата по-малки оператора, Sprint и T-Mobile — относно MVNO, вече доведе до реакция от големите щатски мобилни оператори.

По-рано тази година старши мениджър във Verizon, най-големият щатски мобилен оператор, предупреди, че произтичащият от такава сделка ръст в трафика ще доведе до натоварване на инфраструктурана на по-малките оператори и по-слаб стандарт на услугите.

Анализаторите също не са сигурни дали, въпреки протестите си, Google може да представлява заплаха за мрежовите оператори, предоставяйки услуга, която да застраши традиционните бизнес модели.

„Това, което смятаме, че правят е да притиснат настоящите доставчици да ускорят нещата, да са по-изобретателни и да внедрят повече иновации”, казва Мартин Гарнър, анализатор на CCS Insight. “Но я има и съществената заплаха да направят нещо по-голямо, ако чувстват, че трябва”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »