Ръстът в продажбите на Carrefour се ускорява

10 април 2014 - 10:53 |   Прочетена (726) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Carrefour, най-голямата европейска компания за търговия на дребно, съобщи че продажбите й на сравнима база през първото тримесечие са нараснали, водени от ръста в Бразилия, която вече е пазар №2 за групата след Франция. Продажбите в засегнатата от мерките за икономии Испания нарастват за второ поредно тримесечие.

Продажбите в следените с внимание от компанията френски супермаркети се забавят, на фона на ценовата война, а Китай, който е друг ключов за групата пазар, също остава слаб.

Главният финансов директор Пиер-Жан Сивиньон заяви днес, че Carrefour считат прогнозата на анализаторите за базова оперативна печалба от 2.38 милиарда евро за тази година за „резонна на този етап”.

Carrefour се стреми да се възстанови от години на слабо представяне в Европа, където реализира 73% от продажбите си. Основните проблеми за компанията идват от прекалената й зависимост от формата с хипермаркетите, сред чийто пионери бе навремето. В последните години, обаче, навиците на потребителите се промениха, в полза на местните магазини и онлайн пазаруването.

Резултатите за първото тримесечие са засегнати от факта, че тази година Великден е през април, докато през 2013 бе в края на март, както и от по-слабите цени на бензина.

Като се изключат еднократните фактори, продажбите на сравнима база растат с 3.7% на годишна база, което е ускорение от ръста от 3.2% през последното тримесечие на 2013.

„Това е най-високият темп на растеж от над две години”, отчита Сивиньон.

Във Франция, която носи близо половината от приходите на групата, продажбите нарастват с 0.7%, което е забавяне спрямо темпа от 1.4% от четвъртото тримесечие на 2013.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »