АМ „Струма“ вече свързва София и Благоевград

22 октомври 2015 - 16:45 |   Прочетена (7585) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Магистрала „Струма“ вече свързва София и Благоевград – днес официално беше открит Лот 2 от магистралата от Дупница до Благоевград, който е с обща дължина от 37 км.

С пускането на участъка времето за придвижване между София и Благоевград ще е само 40 минути, коментира при откриването министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Тя посочи, че участъкът е бил най-сложният обект до момента с два тунела и седем изключително сложни съоръжения, едно от които е виадукт с височина над 50 м.

Два големи паркинга в участъка на магистралата ще бъдат превърнати в специални тържища, на които земеделски производители да могат да продават продукцията си. Ще подкрепим малките производители, защото малкият бизнес е важен, заяви Павлова.

Тя съобщи още, че на паркинг на км 322 на магистралата има създадена инфраструктура и пейки, като от мястото при хубаво време се виждат планините Витоша и Рила. Така даваме възможност на туристите да спрат и да видят гледката, тъй като участъкът от Дупница до Благоевград е изключително красив, коментира Павлова.

На церемония при пътен възел "Благоевград" лентата днес прерязаха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, на здравеопазването Петър Москов, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

Проектът се съфинансира от националния бюджет и програма "Транспорт" 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма АПИ завърши изграждането на общо 69 км от автомагистралата в отсечките Долна Диканя - Дупница (17 км), Дупница - Благоевград (37 км) и Сандански - Кулата (близо 15 км).

Изпълнител на договора за проектиране и строителство на лот 2 Дупница - Благоевград е консорциум "Струма-Лот 2", в който са "Импреза" АД, Италия, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД и "Пътстрой - 92" АД. Стойността на договора е близо 359 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД "Обединение "Струма-ПП", в което са "Пътинвестинженеринг" АД и "Пътпроект" ЕООД - София. Договорът им е за 2,95 млн. лв. 

Общата дължина на магистрала "Струма" - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Тя е част от коридор "Ориент/Източно Средиземноморие", свързващ Видин с Кулата.

От магистралата остава да бъдат изградени общо около 62 км, покриващи целия Лот 3, който е разделен на три подучастъка.

Лот 3.1 започва от Благоевград и приключва при Крупник, като включва и тунел при Железник. За този лот е избран изпълнител, но тече обжалване и след приключване на процедурите, до няколко месеца, ще се подпише и договор, което ще даде възможност за строителство на общо 40 км от участъка, обясни Павлова в края на септември.

Лот 3.2 преминава изцяло през Кресненското дефиле и е най-сериозното предизвикателство при изграждането на магистрала „Струма“. Трасето се проектира от обединението „Лот 3.2 Проект“.

До края на годината ще е готов проектът за преминаване през Кресненското дефиле, който трябва да се съобрази както с техническите, така и с екологичните изисквания, коментира днес Павлова. Тя заяви, че разчита на съдействие от страна на Европейската комисия при провеждане на процедурата за избор на изпълнител на изключително сложния участък от 20 км, след което ще остане само трасето между Благоевград и Крупник. Очаквам през следващата година за него също да има избран изпълнител и да започне и неговото изграждане, каза Павлова.  

Лот 3.3 е между Кресна и Сандански, като договорите за строителство, проектиране и надзор на 24-километровия участък бяха подписани миналия месец. Участъкът може да бъде изграден до края на 2018 г. при добро проектиране и управление, прогнозира тогава Павлова. 

През август пък беше завършен Лот 4 от магистралата – до Кулата, който вече е в експлоатация.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »