Китай продължава да направлява курса на юана

23 февруари 2018 - 09:24 |   Прочетена (1392) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Китайският юан поскъпна с 10% спрямо долара от началото на 2017 досега, успокоявайки част от критиците, които твърдяха, че страната умишлено подтиска стойността на валутата си, за да си осигури икономическо предимство над основните си търговски партньори.

Но всичко това е напълно по плана на Пекин, коментират експерти.

Въпреки че отчасти силата на юана срещу долара се дължи и на поевтиняването на щатската валута, според икономисти Китай поддържа юана скъп и за да успокои реториката на президента Тръмп.

Китай спря поскъпването на долара срещу юана и сега се наблюдава значителна обратна тенденция, пише в свой анализ Билал Хафиз, глобален валутен анализатор на инвестиционната банка Nomura, в свой доклад.

„Отчасти това се дължи на избирането на президента Тръмп и нуждата да се избегне заклеймяването на Пекин като валутен манипулатор“.

По време на кандидат-президентската си кампания от 2016, Тръмп многократно повтаряше, че ще обяви Китай за валутен манипулатор, още от първия си ден начело на най-голямата световна икономика.

Вместо това, юанът поскъпна със 7% през 2017 година, като спря три поредни години на поевтиняване. През януари тази година валутата поскъпна с още 3.5%.

В същото време, Пекин непрекъснато повтаря, че целта му е да поддържа валутата стабилна и даже успява да постигне този феномен, по отношение на „кошницата“ от основни валути.

През 2017 година, RMB Index, който именно следи съотношението на юана срещу част от големите глобални валути, стартира годината на 94.83 пункта и я приключи 94.85 — въпреки поскъпването срещу долара за този период. Индексът отчита стойността на юана, или рънмънби (кит. – „народни пари“) срещу кошница от валути като евро, долара и йена.

„Китайските власти вероятно се опитват да поддържат съотношението срещу кошницата от валути в баланс, като неутрализират поскъпването срещу долара с поевтиняване срещу еврото и йената“ – пише Хафиз.

Но януарското поскъпване на юана спрямо долара бе прекомерно по всякакви стандарти, коментира Клиф Тан, директор на анализаторите за Източна Азия на Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Това означава, че Китай вероятно ще продължи да направлява валутата си, въпреки че я остави да поскъпне спрямо долара.

Анализаторите на Morgan Stanley написаха тази седмица, че юановата кошница ще остане стабилна през цялата 2018, предвид факта, че опитите за капиталов контрол на Пекин са проработили.

„Ако юанът продължи да поскъпва скоростно, властите ще се опитат да спрат това повишение, за да запазят стабилността на среднопретеглената цена, което вероятно ще постигнат с вербални интервенции и разхлабване на част от капиталовите ограничения“ – пишат от Morgan Stanley.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »