Piraeus Bank продава българската си банка

07 юни 2017 - 20:34 |   Прочетена (3024) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Piraeus Bank се разделя с бизнеса си на Балканите, включително и едноименната си банка в България, заяви пред журналисти главният изпълнителен директор на институцията Христос Мегалу, цитиран от електронното издание Ekathimerini. 

Решението засяга както банката в нашата страна, така и тези в Румъния, Сърбия, Албания и Украйна, плюс други нестратегически активи на групата в региона. Целта е да се свие портфейлът от лоши кредити, както и да се генерира ресурс за дейността на основния й пазар - Гърция, където Piraeus е най-големият кредитор по размер на активите.

От изказването на Мегалу става ясно, че плановете на банката са продажбите да приключат до 2020 г.

Ако това се случи, трета банка с гръцки капитали ще смени собствеността си. Дотук това стана с клона на Алфа банк, който бе погълнат от Пощенска банка, а до дни се очаква и в ОББ да влезе белгийски акционер.

Мегалу е главен изпълнителен директор на банката от април тази година, като преди това бе в управлението на конкурентната институция Eurobank. В изказването му пред журналистите той нарича целите, преследвани с тригодишния план, "изискващи много усилия, но постижими", отбелязва вестник „Капитал“.

"Нашата цел е да бъдем най-надеждната банка в Гърция", заявява изпълнителният директор на Piraeus.

Освен продажбата на банки в региона ще се търси нов собственик и на други активи в групата, като например корабната Hellenic Seaways, където Piraeus държи 40% и 33% дял в рибната ферма Nireus Aquaculture and Selonda. За целта ще се създаде отделна дивизия, в която ще бъдат обединени активи за 25 млрд. евро, както и 64% от портфейла с проблемни кредити.

Банката се стреми да намали необслужваните заеми в групата до под 20 млрд. евро в следващия тригодишен период от сегашното им ниво 33.3 млрд. евро. Едновременно с това Piraeus работи по изплащането на 2 млрд. евро, които бяха взети назаем чрез емисия конвертируеми облигации, записани от спасителния фонд Hellenic Financial Stability Fund, който притежава 26.2% от капитала на банковата група. Според Мегалу до 2020 г. Piraeus може да се върне на дълговите пазари и сама да заема ресурсите, от които се нуждае. В момента заради кризата в страната институцията разчита на институционална ликвидна подкрепа.

От Банка Пиреос България засега нямат потвърждение на информацията, че звеното тук е включено в плана за продажба. Но и очакванията са процедурата да се движи от Атина. Нито е наеман консултант, нито е извършван финансово-правен анализ, казва в телефонен разговор с „Капитал“ изпълнителният директор на институцията Емил Ангелов.

Той коментира, че плановете за преструктуриране, по които работят четирите системно важни гръцки банки, са еднотипни и се базират на определени ангажименти за свиване на задграничния им бизнес. Те могат да се постигнат при запазване на определени звена, които са печеливши за групата.

За миналата година Банка Пиреос България отчете загуба в размер на 67.5 млн. лв. заради активното разчистване на портфейла от лоши кредити чрез начисляване на провизии. За първото тримесечие на 2017 г. институцията е на печалба от 5.3 млн. лв. Към края на март активите на банката са в размер на 2.8 млрд. лв., което я поставя на десето място на пазара с кредитен портфейл от 1.9 млрд. лв. и депозити за 2.4 млрд. лв. Преди почти година банката продаде българското си лизингово дружество на местната финансова група "Химимпорт".

По информация на "Капитал" през последните две години са правени няколко опита за намиране на купувач на бизнеса на Piraeus в България. Сред последните изследвани възможности е сливането на банката с Пощенска банка, която през миналата година погълна българския клон на Алфа банк. 

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »