Атина потвърждава за енергийна сделка с Москва за до 5 млрд. евро

19 април 2015 - 13:09 |   Прочетена (1048) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Правителството на Гърция възнамерява през следващата седмица да подпише споразумение с Русия, което може да докара на заплашената от фалит балканска държава до пет милиарда евро.

„Във вторник в Атина с високопоставена руска делегация ще бъде подписан договор", заяви представител от гръцките преговарящи, цитиран от Франс прес. В споразумението се посочват и условията за финансирането на удължаването на планирания газопровод „Турски поток”  до Гърция, както и дължимите за преноса такси.

Говорител на Кремъл по-рано бе заявил, че няма да има споразумение. По време на посещението в Москва на гръцкия премиер Алексис Ципрас през миналата седмица Русия „не е обещавала финансова помощ - просто защото никой не е поискал това", коментира говорителят.

Според Spiegel Online Москва възнамерява да преведе на Атина между 3 и 5 млрд. евро предварително във връзка с проекта за газопровода. Авансовото плащане трябва да бъде върнато едва през 2019 г., когато газът започне да преминава през тръбата и Гърция започне да събира транзитните такси. Гръцкият представител потвърди, че авансова сума, подобна на споменатата от Spiegel Online, е предвидена и ще бъде платена "след кратък период, през следващите месеци".

По отношение на планирания газопровод „Турски поток”, който трябва да доведе руски газ през Турция към Европа, все още има някои въпросителни. Ако споразумение между Атина и Москва действително бъде подписано, то би могло поне да позволи на Гърция да поеме глътка въздух в дълговия спор с партньорите от еврозоната.

Етикети:

,

,

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »