Гърция настоява Германия да ѝ изплати репарации от 279 млрд. евро

07 април 2015 - 09:10 |   Прочетена (883) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Гърция настоява Германия да ѝ изплати репарации за 279 млрд. евро заради нацистката окупация през Втората световна война, заяви гръцкият заместник-министър на финансите Димитрис Мардас, цитиран от Ройтерс. 

Гръцки правителства и частни лица настояват от десетилетия за военни репарации от Германия, но никое правителство досега не бе предявило претенции за конкретни суми, посочва Ройтерс. 

Парламентарна комисия, създадена от кабинета на премиера Алексис Ципрас, започна миналата седмица работа по исканията за репарации от Германия, по т.нар. окупационен заем, наложен от нацистка Германия на гръцката национална банка, както и по настояването за връщане на откраднати археологически ценности. 

Мардас каза пред парламентарна комисия, че по изчисления на гръцката Сметна палата Берлин дължи на Атина 278.7 млрд. евро. Окупационният заем възлиза на 10.3 млрд. евро. 

Гърция все по настоятелно повдига въпроса за репарациите през последните няколко години, откакто бяха въведени мерките за икономии, наложени от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Тези мерки бяха изискани при задействането на спасителните програми на стойност 240 млрд. евро, отпуснати на Атина. 

Германия неведнъж е заявявала, че е изпълнила задълженията си, включително като е изплатила 115 млн. германски марки на Гърция през 1960 г. и категорично отхвърля претенциите за репарации, добавя Ройтерс.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »