Европейските пазари се зарадваха на коментарите на Драги

25 август 2014 - 13:51 |   Прочетена (764) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейските пазари се зарадваха на коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги, счетени за простимулативни, като в реч, простираща се в редица насоки той изказа становища, които мнозина обявиха за „повратна точка в реториката му”.

Коментарите, направени от Драги на събирането на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг, създава надежди на пазара за допълнително разхлабване на политиката от европейската централна банка. Надеждите за допълнителни стимули са водеща причина за днешния ръст на европейските акции.

В същото време, еврото падна до 1.3189 спрямо долара, нива невиждани от септември 2013. Доходностите по германските ДЦК също се понижиха, заради спекулациите, че ЕЦБ може да предприеме мащабна програма за покупка на активи.

„Това вероятно ще остане като една от най-големите речи на Драги, сигнализираща поредна потенциална промяна в политиката, която предстои”, коментира Кристоф Рийгер, анализатор за облигационния пазар в Commerzbank.

Драги, който се качи на подиума след президента на Фед Джанет Йелън, прикова вниманието на анализаторите още в началото, с коментарите си около ниската инфлация в еврозоната. Това, което е за отбелязване е, че той се впусна в доста повече коментари в речта си и не разчиташе на предварително подготвени бележки.

Драги отбеляза, че има риск от допълнително понижение на инфлацията, която бе 0.4% през юли, и заяви, че банката ще използва всички налични инструменти, за да гарантира ценовата стабилност в средносрочен план.

Предстоящо QE?

Филип Гуден, икономист на Barclays, описа речта на Драги като „значим пробив” и заяви, че коментарите му за инфлацията са знак, че банката вероятно готви нови мерки за разхлабване в краткосрочен план, от типа на програмите за количествено обликчаване (QE).

„Тази реч е значителен пробив в реториката на ЕЦБ и вероятно ще има значително отражение по отношение на дебата, който стартира между европейските правителства, за политиките, които трябва да се приложат за да се избегне ново връщане към рецесията и изпадане в трайна дефлация”, коментира той.

Гуден отбелязва, че Драги е призовал за действия по отношение на двете страни на икономиката, търсенето и предлагането, което според него е повратна точка в реториката на банката.

„Това вероятно е първият случай, в който президентът на ЕЦБ твърди, че търсенето трябва да бъде съживявано”, добавя Гуден.

Икономистите на Barclays сочат, че вярват, че има по-голям шанс за директно QE, но отбелязват, че не очакват такова да бъде обявено до края на годината.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »