„Капитал”: Доган има 880 хиляди лева в КТБ

16 юли 2014 - 12:35 |   Прочетена (2353) |   Препоръчай (2) |   Коментари (3)

След като в редакционен коментар от вчера онлайн изданието на вестник „Капитал” обвини бившия премиер Иван Костов в конфликт на интереси по казуса „КТБ”, във връзка с изказванията му от последните дни, днес изданието сочи, че в подобно положение се намира и ДПС.

Според „Капитал” почетният председател на движението има депозити в КТБ над гарантирания лимит, а вложения имат и други депутати на партията. Именно ДПС е в основата на натиска за извънреден закон за преструктуриране на КТБ.

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова да продължат политическите консултации за постигане на общо съгласие по темата. Така партията, която досега официално не заемаше страна в дебата, а беше оставила на БНБ водещата роля за пробутването на закона, отново излезе на преден план, пише „Капитал”.

Изведнъж обаче, ДПС публично застана на най-твърдата позиция за това да бъдат изплатени изцяло всички депозити, а не само гарантираните до 100 хил. евро.

Според изданието, има причина за това.

По информация от два независими източника, почетният председател и дългогодишен лидер на ДПС Ахмед Доган има вложени в КТБ над 880 хил. лв., както и кредитна карта с лимит 40 хил. евро. Малко повече от него - около 1.1 млн. лв. е депозирал депутатът от партията Веселин Пенев, което означава, че рискува да загуби около 900 хил. лв., ако бъдат изплатени само гарантираните 196 хил. лв. Депозити имат също Нигяр Джафер и Янко Янков, но те са в размер напълно покрит от държавната гаранция, сочи онлайн изданието.

Бившият министър на бедствията и авариите Емел Етем има две кредитни карти с високи лимити, както и депутатът Митхан Метин. КТБ не е известна с кредитирането на физически лица, като едва около 1% от кредитния й портфейл е ритейл, а кредитните й карти са само за ключови служители, партньори и магистрати.

Вчера, представителите на ДПС се опитаха да изпреварят събитията, като разпространиха информация от БНБ, поискана от движението, че Делян Пеевски като физическо лице, няма нито кредити, нито депозити в КТБ. Кредити от КТБ имала майка му Ирена Кръстева и то в неголям размер по думите на председателя на председателя на бюджетна комисия Йордан Цонев (ДПС).

Освен компенсиране на парите на специални големи вложители като Ахмед Доган, идеята за приемане на специален закон за КТБ, чрез който да се стигне до по-непрозрачно осребряване и разпродаване на безценица на активите на КТБ, е изгодна за неговия бизнес-представител Делян Пеевски, пише бизнес изданието.

„Капитал” припомня, че проблемите на финансовата институция започнаха именно от разрива между Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Влошените им бизнес отношения преминаха в открита война, в която Пеевски вложи целият си арсенал - вестниците, собственост на майка му Ирена Кръстева светкавично смениха политиката си и стартираха поредица статии (базирани на вече публична информация) за източване на банката. Прокуратурата се включи с претърсване на офиси на фирми свързвани с Василев, започна да разследва опит за убийство на Пеевски (който обвини доскорошния си партньор за това) и стигна до разследване за длъжностни престъпления на подуправител на БНБ.

Идеята на Делян Пеевски е доста прозрачна. Като използва политическото си влияние, както и механизми за натиск и контрол върху финансовия министър (сегашен и бъдещ) да придобие активите на КТБ на ниска цена. Проектът за извънреден закон предвижда всички права в процеса на реструктуриране на КТБ да се концентрират във финансовия министър, сочи „Капитал”.

Паралелно със сценария "извънреден закон за КТБ" на лагера "Пеевски, върви стратегия на лагера на Цветан Василев - "КТБ е здрава банка, да се остави да работи".

Според бизнес изданието, тя включва "независими говорители" като двамата бивши финансови министри Иван Костов и Стоян Александров и други, чиято основна теза е, че банката е работещо предприятие и че трябва да бъде върната на акционерите си за да я спасят. Бившият премиер Костов дори пожела лично да спаси КТБ, без да уточни в какво качество, като мениджър или като акционер, отбелязва изданието.

И двамата - Костов (заедно със семейството си) и Алексанров, са с конфликт на интереси, защото имат значителни суми по около 1 млн. лева в КТБ.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

Соф
16 юли 2014 - 13:01
1
абе на луди ли се правите? Той откраднал 3.5 млрд. през Пеевски ..ама имал конфликт на итнереси, че щял да загуби 600к лв..добре ли сте изобщо ?!
Заблуден
16 юли 2014 - 13:12
2
"Капитал" - другите лешояди!
Roki
16 юли 2014 - 14:21
3
Напълно съгласен с №1... С едно уточнение за размера на заглабеното от Доган и ко: 3.7 милиарда са само гарантираните депозити. Поне още 2 милиарда са останалите. Значи говорим за сума от поне 5.7 милиарда. Но и това не е цялата картинка, защото... Те веднъж са заграбили активи (фирми, имоти), купени с тези пари и втори път искат да им платим и депозитите.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »