Първанов иска отмяна на мораториума за АЕЦ „Белене“

09 април 2015 - 16:26 |   Прочетена (1530) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Отмяна на мораториума за АЕЦ „Белене“ и референдум за санкциите срещу Русия поиска във Варна председателят на АБВ Георги Първанов. Според него България вече е в изолация и на Балканите след сформирането на „газова коалиция“ от държавите, през които ще преминава трасето на „Турски поток“, цитира го Дарик.

„Имаме информация за писма от международни финансови субекти, които заявяват готовност да инвестират в проекта „Белене“. Те трябва да бъдат поканени за разговори, за се разберат намеренията им. За да водим тези разговори убедително и преговорният екип да не бъде с вързани ръце, мораториумът трябва да падне“, коментира Първанов.

Парламентарната група на АБВ възнамерява да инициира внасяне на предложението в Народното събрание, където било логично то да получи подкрепата на левицата и на ГЕРБ. Президентът на България от 2002 г. до 2012 г. припомни точката от програмната декларация на сегашното правителство,  в която е записано, че то ще работи за развитието на сегашните ядрени мощности и за отварянето на нови.

Правителството трябва да започне спешни преговори с Москва, за да се върне в проекта „Южен поток“ и да не загуби всичко, смята Първанов. Според него новата газова коалиция, включваща Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Унгария, показвала, че страната ни е в сериозна изолация. В референдума за изборното законодателство, който трябва да се проведе с местните избори, от АБВ ще настояват за включване на въпрос за отпадането на санкциите срещу Русия.

„България, която беше сочена от президента на САЩ Джордж Буш и от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу като своеобразен лидер на Балканите, очевидно вече е страна, с чиято дипломация никой не се съобразява. Доказали сме своята солидарност в рамките на ЕС и на НАТО по отношение на Ирак и Афганистан. По отношение на Руската федерация трябва да запазим специфична позиция, която да не ни прави заложник на ястребите“, каза още Първанов.

За местните избори АБВ ще бъдат максимално отворени за коалиции със сродни формации, добави той.

Етикети:

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »