Проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” е замразен

01 април 2015 - 12:42 |   Прочетена (1264) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с участието „Уестингхаус” е прекратен на този етап. Това казват пред Би Ти Ви източници от управляващата коалиция.

Причината е, че американската компания не е потвърдила финансово участие в проекта, каквото условие поставя българската страна.

 Преди седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че за да бъде реализиран проектът, българското правителство иска „Уестингхаус” да се яви като стратегически инвеститор, който да участва със свеж финансов ресурс в проекта и да не излиза от него възможно най-дълго.

Според запознати с преговорите, компанията е искала да участва с проект и технология, а българската страна да поеме разходите.

Според последните изчисления, изграждането на 7-ми блок би струвало над 7 млрд. долара. Срокът, в който „Уестингахус” трябваше да потвърди, че са съгласни да инвесират 49% от капитала, изтече, а съгласие не е декларирано.

Ако на по-късен етап компанията реши да инвестира кеш, проектът може да бъде възобновен.

Според източници от управляващите, „Уестингхаус” няма да има право на претенции за разходите до момента, ако проектът не се реализира.

На този етап Министерство на енергетиката и „Уестингхаус” не коментират. След съгласуване на позициите те ще излязат със съобщения, посочва Би Ти Ви.

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »