България иска Westinghouse да поеме 49% от разходите за 7-ми блок

26 март 2015 - 14:55 |   Прочетена (1161) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Опитваме се да убедим американската енергийна компания Westinghouse да участва с 49% от разходите за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитира я онлайн изданието money.bg.

Тя днес участва на организирания от Българския енергиен и минен форум конференция на тема "Ядрената енергетика в условията на либерализиран пазар". В събитието участват още народни представители, енергийни експерти, представители на Росатом, Westinghouse и др.

На въпрос дали АЕЦ Козлодуй е способна да осигури финансирането на своите 51% Петкова заяви, че това е въпрос, който предстои да бъде решен.

На 31 март изтича първоначалното споразумение между Westinghouse и АЕЦ Козлодуй за ексклузивитет на офертата за строителство на реактора AP1000. Министърът на енергетиката коментира това, като заяви, че до 31 март има още време и до тогава ще бъде взето решение за по-нататъшното сътрудничество с американската енергийна компания.

Министър Петкова заяви, че вече е проведена и първата среща с американския енергиен експерт, който трябваше да дойде следствие на договорката между кабинета Борисов и държавния секретар на САЩ Джон Кери, който беше на посещение у нас в началото на годината.

Срещата бе опознавателна и не сме дискутирали конкретни теми, заяви Петкова.

По-рано пред участниците във форума енергийният министър посочи, че основният приоритет на правителството е удължаването на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй, който се изпълнява в срок.

Народният представител от ГЕРБ Валентин Николов, който е зам. председател на комисията по енергетиката, заяви, че ако бъде построен,  7-ми блок би продавал енергията на по-високи цени от тези, които в момента са на свободния пазар. Затова е вариант, ако бъде построен 7-ми блок, цената на електроенергията от АЕЦ да бъде средната между тази на 5 и 6 блок и тази на новата мощност, коментира той.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »