565 населени места са без ток

10 март 2015 - 15:19 |   Прочетена (1008) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

44 населени места на територията на ЧЕЗ и 521 населени места на територията на ЕВН са без ток в момента, съобщи в ефира на Дарик министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя посочи, че аварийните екипи правят всичко по силите си, за да възстановят електрозахранването, но условията заради обилния сняг и преспи усложняват обстановката.

Възстановено е захранването на по-голяма част на съоръженията на ЕСО. От 44 засегнати електропровода на 110 киловолта, вече е възстановено захранването на 30 съоръжения и към момента остават незахранени 14 електропровода.

Вчера в късните часове са захранени подстанциите „Широка поляна" и „Северни Родопи", а вече е стигнало захранването до подстанции „Смолян" и „Пампорово". Екипи продължават да работят за възстановяване на захранването на подстанции „Мадан", „Конски дол", „Ерма река", „Ардино" и „Велинград". Там от 14 изключени подстанции на 7 март шест остават незахранени днес.

Най-тежка остава ситуацията с прекъснатите електропроводни линии от 110 киловолта в Печинско, в района на Кърджали, Хасково, Рудозем и Мадан, които все още са без захранване.

Екипите на ЕСО работят усилено и вече четвърто денонощие работят без прекъсване. Работят около 40 екипа в цялата страна, мобилизирани са хора и техника в най-критичните места в южната и югоизточна част на България.

Енергийният министър отчете, че се работи добре и с ЕРП-тата.  „Нека да се справим с тази критична ситуация и може би трябва да оформим един сериозен дебат във връзка и с инвестициите, които електроразпределителните предприятия трябва да направят в своята електропреносна мрежа. Разбира се, ние ще анализираме и състоянието на електропреносната мрежа на ЕСО. В много кратки срокове трябва да се стартира подобен дебат, за да бъдем наясно с действителното състояние на нашата електропреносна система, да не се стига до подобни ситуации", каза министърът.

Теменужка Петкова отчете, че подобни снегове в този район на страната не се помнят в последните 30 години.

Министърът каза, че в Западна България - територия, която обслужва ЧЕЗ, 44 населени места са без захранване, като се касае за 3682 потребители, а на територията на ЕВН - Югоизточна България, населените места без ток са 521, което обхваща над 100 000 потребители.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »