КЗК - с нови обвинения срещу ЕРП-тата

25 юли 2014 - 14:42 |   Прочетена (635) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви срещу електроразпределителните и електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" обвинения, че пречат на свои клиенти да ги сменят с независими търговци на електроенергията, съобщиха от антимонополния орган в петък.
 
Той е излязъл с три отделни определения с твърдения за извършено нарушение на дружествата от групите ЕВН, "Енерго-Про" и ЧЕЗ.

КЗК е започнала по своя инициатива проверката в трите компании, а в последствие към производството е присъединена жалба на независим търговец на електроенергия.

През март и април 2013 г. са извършени проверки в офисите на дружества от трите групи и са иззети доказателства на хартиен и електронен носител, въз основа на които са предявени сегашните твърдения за злоупотреба с господстващо положение.

Допълнително комисията изискала информация от търговци на електроенергия по свободно договорени цени и от клиенти, които предстои да започнат да се снабдяват с електроенергия по свободно договорени цени.

От КЗК твърдят, че и трите компании злоупотребяват с господстващото си положение като прилагат обща стратегия на пазара на доставка на електрическа енергия до крайни небитови клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на средно и ниско напрежение на съответното електроразпределително предприятие (ЕРП).

Трите дружества изисквали тежка обмяна на информация за клиентите, които искат да сменят доставчика си на свободно договорени цени. Това, според КЗК, може значително да засегне търговията на електроенергия и между държавите-членки на Евросъюза.

На ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" е даден 60-дневен срок да представят писмени възражения по предявените твърдения, да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание и да получат достъп до неповерителен вариант на материалите по производството.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »