Продължават преговорите между НЕК, ЧЕЗ и ЕВН

07 май 2014 - 13:10 |   Прочетена (869) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Продължават преговорите между Националната електрическа компания и две от електроразпределителните дружества - ЧЕЗ и ЕВН.

Пред журналисти Петър Докладал от чешката компания обясни, че е оптимист за преговорите, но отказа да разкрие подробности, защото не бива да се водят разговори през медиите, цитира го Дарик.

Докладал обясни, че преговорите продължават и изрази надежда да се постигне решение. "Мисля, че сме близко, имаме добра воля от двете страни да се договорим. Много е важно становището на ДКЕВР за уреждане на този проблем", каза шефът на ЧЕЗ, като увери, че е оптимист.

От своя страна Калина Трифонова от ЕВН допълни, че тяхната компания е изпратила второ предложение на НЕК, защото първото е обявено за недопустимо от държавната компания. Представителката на енергото за Югоизточна България отказа да посочи конкретни параметри с мотива, че става въпрос за търговско предложение към НЕК, по което компанията трябва да покаже отношението си и след това двете страни да коментират.

На въпрос дали ще поискат отново отлагане на решението на ДКЕВР по казуса с лицензите, което засега е насрочено за заседанието на 12 май, Трифонова каза, че тогава ще внесат становището си.

Представителите на двете електроснабдителни компании присъстваха на конференция, организирана от Института за енергиен мениджмънт. По специална покана именно на института у нас е Ханс тен Берге от Евроелектрик, който започна лекцията си със становището, че в България има най-ниските цени на тока и много добро бъдеще за сектора, но то се проваля заради процедурите по отнемане на лицензите.

"Ако погледна в тази страна, виждам неща, които ми е трудно да разбера. Вие имате най-ниските цени на тока в целия Европейски съюз. Няма държава с по-ниски цени в Европа. Имате също така чуждестранни инвеститори, които са инвестирали капитал. Искате заедно с тях да изградите по-добра инфраструктура, която да остане като актив за следващите поколения. Ако погледнем в бизнес средата, в която това може да бъде постигнато, вие не търсите решения, а хвърляте участниците един срещу друг, провокираме отнемане на лицензи и разрушаваме бъдещето", обясни Тен Берге.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »